Karantino šv. Kalėdos: kontrastai bažnyčioje ir tuščios miesto gatvės (video) (4)

Publikuota: 2020-12-25 Kategorija: Kultūra
Karantino šv. Kalėdos: kontrastai bažnyčioje ir tuščios miesto gatvės (video)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Kalėdų nakties šv. Mišių akimirka.

Šių metų Kalėdų nakties šv. Mišios buvo labai ryškus kontrastas, lyginant su praėjusiomis: pernai Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia buvo sausakimša tikinčiųjų ir dar maždaug antra tiek būriavosi lauke. Šiemet Kalėdų stebuklą pasitikome tuščioje aidžioje bažnyčioje. Pernai joje buvo Rokiškį visoje šalyje išgarsinusi prakartėlė iš smėlio. Šiemet vietoj prakartėlės – išmaniai iš duonos išpjaustyta kūdikėlio Jėzaus skulptūra prie altoriaus. Yra ir prakartėlė, ją sukūrė Bajorų kaimo tikintieji. Tik ji dėl karantino suvaržymų negali atkeliauti į bažnyčią. O ir džiaugtis ja kol kas nėra kam: bažnyčia atvira tik tikintiesiems, kurie iš anksto susitarę atėjo atlikti išpažinties, priimti Komunijos. Dalyvauti šv. Mišiose tikintieji gali tik nuotoliniu būdu. „Rokiškio Sirena“ primena, kad tiesioginės šv. Mišių transliacijos bus rodomos: gruodžio 26 d. 11 val. iš Juodupės bažnyčios, o gruodžio 27 d. 9.30 val. iš Rokiškio bažnyčios.

Kalėdų nakties šv. Mišios:

Šv. Kalėdų šv. Mišios:

Kontrastai itin jaučiami

Kalėdų nakties šv. Mišios – vienos laukiamiausių. Tikintieji kasmet į jas ateidavo gausiai, ištisomis šeimomis. Todėl bažnyčia visuomet būdavo sausakimša. Pernai tikinčiųjų dėmesys buvo ypač juntamas dar ir dėl to, kad visiems rūpėjo pamatyti Rokiškį visoje Lietuvoje išgarsinusią prakartėlę iš smėlio. Išmaniai sukurta, ji tapo tarsi šių metų pranašu: kai akyse it smėlis tarp pirštų ėmė byrėti mums įprastas gyvenimas. Šiemet bažnyčioje nėra ir prakartėlės. Ją sukūrė Bajorų talentingosios moterys parapijietės: Dalia, Nijolė, Nadiežda, Virginija... Tačiau dėl karantino suvaržymų prakartėlė negali pasiekti bažnyčios...

Jei pernai Kalėdų nakties šv. Mišiose giedojo gausus Rokiškio jaunųjų talentų choras, skambėjo giesmės, pritariant gitaroms ir būgnams, tai šiemetinės Kalėdos buvo visiškai kitokios: giedojo daugelio šių jaunųjų talentų ugdytoja mokytoja Reda Kazlauskienė.

Jei pernai prie bažnyčios plūdo ištisas srautas mašinų ir pėsčiųjų, tai šiemet iki Kalėdų nakties šv. Mišių likus vos pusvalandžiui, Nepriklausomybės aikštėje sutikome vienintelę šeimą, besigėrinčią prakartėle. O ir kur visiems skubėti? Šalies bažnyčiose nevyksta viešos pamaldos. Tad, kaip juokavo Rokiškio dekanato dekanas klebonas Eimantas Novikas, tiem, kurie atėjo į Piemenėlių Mišias, teko pabučiuoti bažnyčios duris... Ir ne tik Rokiškio bažnyčia tuščia. Lygiai taip pat, skambant vienišos giedotojos balsui, tuščioje aidžioje Vilniaus arkikatedroje Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai sveikino gimusį Viešpatį.

Ir tikintiesiems šis metas sunkus: daugelis Kristaus gimimo šventę sutiko be artimųjų, neturėdami su kuo pasidalinti Kalėdaitį...

Apie svarbiausius dalykus

Dekano E. Noviko pamokslas nebuvo šventinis. Jis kalbėjo apie tai, kad pastarąsias tris savaites bažnyčia išgyvena liūdesio metą. Mat šv. Mišios aukojamos tik laidotuvių proga, pačia liūdniausia intencija – už mirusiuosius. Dekanas akcentavo, kad šiandien mąstome apie likusius artimuosius, apie tai, ko netenkame. Ir Kalėdų nakties istorija kaip niekad aktuali dabar. Juk Šventoji šeima į Betliejų keliavo atlikti paprasto formalumo: užsirašyti, paprastai kalbant, užsiregistruoti, deklaruoti, kad tokie yra. Ir mes, nors ir apriboti karantino suvaržymų, esame kelionėje, keliaujame.  Kad ir dėl įvairiausių priežasčių: ar atlikti formalumų, ar įsigyti kokią smulkmeną. Bet kelionėje nutinka ypatingas įvykis. Ir Kristus atėjo nelaiku, ne vietoje. „Bet būtent taip ir nutinka patys didžiausi dalykai. Bet mes juos linkę nurašyti kam? Likimui, sėkmei, burtams. Bet nutinka patys įstabiausi, svarbiausi dalykai. Ne mūsų dėka, o Dievo dėka. Jis leidžia visiems tiems įvykiams atsitikti mūsų ir kitų žmonių gyvenime“, – kalbėjo dekanas.

Dvasininkas akcentavo dažniausiai šv. Rašte minimą žodį – „Nebijokite“. „Mes norime, kad pasaulis nustotų mus jaudinęs. Mes norime, kad žmonės nebijotų, nepasimestų, bet eitų ir atrastų tai, kas yra brangiausia“, – linkėjo jis.

Buvo paliesta ir jautri tema – dovanos. Kiekvienas jų laukia: ar kažkieno savo rankomis sukurtų, ar įsigytų, gal ir nieko nepadovanos? Laukti yra žmogiška. „Padovanokim šiandien dėžutes su tikėjimu, dovanokime dėžutes, pilnas vilties. Dovanokime pilnas dėžes meilės. Pasiųskime ne materialiu, dvasiniu būdu“, – sakė dekanas. Jis linkėjo Dievo šviesos, kad kiekvienas sugebėtume Jį atpažinti savo kelyje...

Virtuali maldos žvakelė ir kitos naujovės

Dekanas E. Novikas pristatė šių dienų naujovę: virtualią maldos žvakelę parapijos tinklalapyje. Mat kol kas gyvai uždegti žvakelę bažnyčioje negalima. O štai virtualią žvakutę uždegti yra paprasta: tereikia į parapijos sąskaitą pervesti auką ir parašyti, kokia intencija meldžiamasi. Virtualių žvakučų uždegta jau nemažai: populiariausios intencijos – už sergančiuosius covid-19, prašoma stiprybės, dėkojama geradariams.

Kadangi karantino metu nevyksta viešos pamaldos, dėl dvasinių patarnavimų tikintieji gali susitarti su savo parapijos dvasininku telefonu ar elektroniniu paštu.

Kalėdų rytą – raginimas saugoti save ir kitus

Kalėdų ryto šv. Mišiose buvo perskaitytas Panevėžio vyskupo Lino Vodopjanovo OFM laiškas. O dekanas E. Novikas akcentavo žmogaus ir Dievo bendrystę. Simbolinis to pavyzdys – prie altoriaus padėta iš duonos išskaptuota Kūdikėlio Jėzaus figūrėlė. „Pagal seną tradiciją yra tam, kad Kristus mus pamaitintų, sustiprintų. Nuo altoriaus mes gauname pagrindinį maistą – Jėzų – savo gyvenimui“, – sakė dvasininkas. Ir linkėjo nuoširdaus tikėjimo.

Dekanas dar kartą ragino visus būti atsakingais už žmonių gyvybę, elgtis atsakingai, likti namuose. O juose ne tik būti, valgyti, bet ir karantino laiką praleisti tobulinti save: mokytis, dalyvauti virtualiuose renginiuose, tame tarpe ir katalikiškuose.

Miestelėnai, regis, išgirdo dvasininko kreipimąsi likti namuose: Kalėdų dieną Rokiškyje gatvės buvo apytuštės.

Beje, išspręstas ir daug aistrų kėlęs miesto prakartėlės klausimas. Kaip ir dera, Kūčių vakarą joje jau stovėjo ir Švč. Mergelė Marija su kūdikiu. Tad dabar jau visi norintieji gali pamatyti visą prakartėlę.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video