Vietoj pigių kilovatvalandžių B. Ropė rokiškiečiams siūlo rinktis mažas sąskaitas už šildymą (4)

Publikuota: 2018-10-19 Kategorija: Politika
Vietoj pigių kilovatvalandžių B. Ropė rokiškiečiams siūlo rinktis mažas sąskaitas už šildymą

Rokiškio rajono gyventojus savivaldybė kviečia teikti paraiškas daugiabučių namų renovacijai, tačiau dalis žmonių dvejoja, ar verta renovuoti savo namą. Skelbiama, kad daugiabučio gyventojams, norintiems dalyvauti renovacijos programoje tereikia daugumos namo gyventojų sutikimo. O visus organizavimo ir priežiūros darbus atliktų Rokiškio butų ūkis. Jeigu viskas taip paprasta, tai kodėl gyventojai abejoja?

„Ignalinos rajone, kuriam vadovavau du dešimtmečius, visiškai užbaigtas daugiabučių ir viešųjų pastatų renovacijos procesas, pilnai atnaujintas šilumos ūkis. Ankstyvojoje projekto stadijoje į namų renovaciją Ignalinoje žmonės taip pat žiūrėjo pesimistiškai. Tik aktyvaus ir tiesioginio bendravimo su gyventojais dėka pavyko pakeisti jų požiūrį, o pirmieji įvykdytos renovacijos pavyzdžiai, suteikė pasitikėjimo ir leido pasiekti dabartinį rezultatą. Prieš sutinkant renovuoti namą, žmonės nori žinoti, ką tai reiškia. Pagrindinis gyventojų klausimas buvo labai logiškas – kokia bus šilumos kaina po namo renovacijos? Ar galite garantuoti, kad šiluma nebrangs?“, – pasakoja sėkmingos renovacijos modelio „architektas“, Europos Parlamento narys Bronis Ropė, kuris Rokiškyje lankysis spalio 26 d.

B. Ropės teigimu, iš pradžių su žmonėmis buvo sunku kalbėti apie šilumos taupymą, nes tik retas domėjosi, kas parašyta jo gautoje sąskaitoje. Beveik visi žinojo, kiek kilovatvalandžių elektros energijos sunaudoja per mėnesį, bet niekas negalėjo atsakyti, kiek tas pats butas sunaudoja kilovatvalandžių šilumos ir kokia tos šilumos kaina. Kai gyventojai pradėjo analizuoti ir skaičiuoti savo išlaidas, jau po keleto susitikimų buvo pradėta daugiabučių renovacijos programa.

Žmones neretai klaidina ir vadinamosios „Kainų komisijos“ skelbiami duomenys. Savivaldybė, kurioje šeima už paprasto 2 kambarių buto šildymą renovuotame name šalčiausiais mėnesiais moka tik 30–60 eurų, atsiduria „mažiausios kainos reitingo“ gale. Kodėl? Nes ši komisija vertina tik kilovatvalandės kainą, nežiūrint į tai, kiek tų pigių kilovatvalandžių per kiauras daugiabučių sienas, stogus, langus išleidžiama į lauką ir kokios nežmoniškos galutinės sąskaitos už to lauko šildymą pasiekia gyventojus.

„Man tenka išgirsti priekaištų, esą Ignalinoje šilumos kaina yra viena didžiausių Lietuvoje. Taip, pas mus kilovatvalandė šiek tiek brangesnė, bet juk tų kilovatvalandžių mano kraštiečiams tenka pirkti perpus mažiau nei kitų savivaldybių gyventojams! Taip yra todėl, kad Ignalinos gyventojai pirmi Lietuvoje pilnai renovavo visą šilumos ūkį, sutaupo per sezoną apie 50 proc. kuro (t. y. apie 40 hektarų miško), komfortiškai gyvena tvarkinguose namuose ir už šilumą sumoka mažiau. Žiūrėti reikia ne į kilovatvalandės kainą, o į tai, kiek šeimai tų kilovatvalandžių tenka nusipirkti ir kiek sumokėti už šildymą, kad namuose būtų šilta“.

Europarlamentaras konsultuoja ne tik Lietuvos savivaldybes ir gyventojus dėl sėkmingos renovacijos, bet dalinasi savo ekspertine patirtimi ir su kitomis šalimis. Pasinaudokite proga iš paties „renovacijos tėvu“ vadinamo Bronio Ropės išgirsti patarimus, ko reikia norint atlikti sėkmingą namo renovaciją, kaip išvengti renovacijos klaidų ir tiesiogiai užduokite Jums rūpimus klausimus.

Susitikimas su Europos Parlamento nariu Broniu Rope vyks Rokiškio savivaldybės salėje (I-ame aukšte) spalio 26 d., nuo 16:00 val. Susitikime taip pat dalyvaus valstiečių ir žaliųjų frakcijos pavaduotojas, Seimo narys Jonas Jarutis bei Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės pavaduotojas, Seimo narys Tomas Tomilinas.

Visi susirinkusieji gaus dovanų elektroninę B. Ropės knygą „Savo ateities šeimininkai“. Knygoje aprašoma B. Ropės sukurto renovacijos modelio esmė, o skaitytojai ras naudingų patarimų, ką daryti, kad renovacijos reikalai sėkmingai pajudėtų kiekviename name.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video