Tarybos posėdyje linksniuota Danguolė Kondratenkienė, klausimai priimti per pusvalandį (13)

Publikuota: 2019-01-25 Kategorija: Politika
Tarybos posėdyje linksniuota Danguolė Kondratenkienė, klausimai priimti per pusvalandį
Posėdžių salę užpildė PASPC kolektyvas

Sausio 25 dieną sušauktas rajono tarybos posėdis nr. TP-1. Nors posėdžiai visuomet pradedami 10 valandą, dėl kilusio šurmulio viena minutė nuo posėdžio pradžios Rokiškio rajono vicemerui Stanislovui Dambrauskui teko raminti didžiulę į posėdį susirinkusią žmonių minią. Posėdžio metu patvirtinti visi darbotvarkėje numatyti klausimai, tačiau posėdis prasidėjo visai ne nuo to. Dėmesys krypo į svečius – Rokiškio pirminio asmens sveikatos centro kolektyvo narius.

Sugrąžinti negalima atleisti. Kur dėsime kablelį?

Posėdis prasidėjo nuo sąmyšį rajone sukėlusio įvykio – PASPC direktorės Danguolės Kondratenkienės atleidimo. Prie mikrofono žengė gydytoja Irena Saikalienė. Ji kreipėsi į rajono merą ir tarybą su prašymu leisti poliklinikos kolektyvui ramiai dirbti. „Du vakarus po darbo renkamės į susirinkimus susitikimui su jumis. Ačiū tiems tarybos nariams, kurie norėjo mus išklausyti. Tačiau, deja, mus išgirdo ne visi. Todėl mes ir vėl čia,“ – sakė I. Saikalienė. Moteris pasakojo visą D. Kondratenkienės istoriją poliklinikos vadovo kėdėje – nuo pat jos paskyrimo į minėtąjį postą iki pat jos atleidimo, kurį I. Saikalienė įvardijo „lyg perkūną iš giedro dangaus“: „Meras pasirašė darbo sutartį, pradėjome dirbti. Po pusmečio sužinojome – vadovė darbui netinkama. Atleisti“.

Irena Saikalienė nuoširdžiausiais žodžiais atsiliepė apie D. Kondratenkienę viso kolektyvo vardu. „Per pusmetį mūsų vadovė sugebėjo sutelkti mūsų kolektyvą, kuris iš pradžių buvo ganėtinai skeptiškas. Dar kartą prašome mero atšaukti potvarkį, kol jis teisiškai neįsigaliojo. Nenorime eiti teismų kelių,“ – kreipėsi gydytoja pridurdama, kad kolektyvo prašymas turi stebėtojų tarybos ir didžiosios dalies tarybos narių palaikymą. „Prašome dar kartą mus išgirsti. Norime kuo greičiau grįžti į savo darbo vietas, o ne užsiimti politikavimais,“ – kalbą užbaigė I. Saikalienė lydima į posėdį susirinkusių PASPC darbuotojų plojimais.

Pasisakiusiai gydytojai talkino ir viena kolektyvo narė – žengusi prie mikrofono pastaroji vėl gi kreipėsi į tarybą dė susidariusios situacijos ir prašė sustabdyti mero žingsnius prieš D. Kondratenkienę. Darbuotoja pridūrė, jog juos labai įžeidė ir socialiniame tinke Facebook pasirodęs viešas mero kreipimasis, kuris buvo atspausdintas ir išdalintas tarybos nariams dar neprasidėjus posėdžiui.

D. Kondratenkienę palaikė ir stebėtojų tarybos atstovė, kuri teigė, jog D. Kondratenkienė dirbo stabiliai, jos darbo metu gerėjo ir įstaigos finansiniai rodikliai, buvo pakeistos garažų durys, prie vaikų skyriaus įrengtas pandusas, pagerėjo paslaugų prieinamumas, įgyvendinta galimybė susimokėti už suteiktas paslaugas banko kortelėmis, o bendras programos vykdymas pagerėjo net tris kartus. „Vadovaudamiesi mums suteikta teise ir siekdami stabilumo siūlome potvarkį naikinti. Reikia įvertinti visas aplinkybes bei pasekmes. Manome, kad atleidimas nėra adekvati bausmė bei toks sprendimas yra žalingas rajono gyventojams bei kolektyvui,“ – sakė stebėtojų tarybos atstovė.

PASPC kolektyvą palaikė ir tarybos narė Laima Keraitienė. „Teko būti dvejuose susitikimuose su kolektyvu. Matau, koks stiprus jų noras. Mes, rajono tarybos nariai, gavome PASPC darbuotojų kreipimąsi su prašymu leisti įstaigai ir kolektyvui ramiai dirbti ir stabdyti įstaigą žudančius veiksnius – mes esame atsakingi už įstaigos veiklą ir darbo efektyvumą. Įstaigai vadovavęs žmogus yra ne tik norintis, bet ir sugebantis organizuoti efektyvų kolektyvo darbą. Siūlome atmesti asmenines ambicijas ir atšaukti atleidimą,“ – kalbėjo L. Keraitienė rodydama raštą, kurį pasirašė tokiai nuomonei pritarę tarybos nariai. Norintiesiems pasirašyti buvo leista ir paties posėdžio metu.

Iš kurio rakurso žiūrima?

Kitokią nuomonę apie susiklosčiusią situaciją išdėstė tarybos narys Andrius Burnickas. Jis teigė, kad nesupranta „viso šito rakurso iš kurio mes žiūrim į šį klausimą“. A. Burnickas teigė, jog visų pirmą reikėtų remtis teisiniais dalykais ir spręsti, ar jau kelias savaites linksniujama D. Kondratenkienė apskritai galėjo dalyvauti konkurse, o laimėjus – sėsti į vadovo kėdę. „Mes vertiname ne tai, ar geras darbuotojas, ar gerai vadovauja. Aš nesiimu to spręsti, bet įstatymai galioja nepriklausomai nuo to, ar esi geras žmogus, ar ne. Viskam turi būti teisinis paaiškinimas ar ji gali užimti šias pareigas ar ne,“ – kalbėjo A. Burnickas.

Šiuo klausimu savo nuomonę išsakė ir kiti tarybos nariai. Gintaras Girštautas teigė, jog D. Kondratenkienės atleidimas yra „politinis susidorojimas, kurį, galbūt, inspiruoja (mero,- aut. past.) sąrašo nariai“. „Taip neturėtų būti. Meras buvo perspėtas etikos komisijos, o po mėnesio pasirašė raštą skirti Danguolę Kondratenkienę (į PASPC direktoriaus postą,- aut. past.), o paskui pasirašė raštą ją atleisti. Taip neturėtų būti,“ – kalbėjo G. Girštautas.

Tarybos narys Algis Čepulis mėgino raminti susirinkusius PASPC kolektyvo narius teigdamas, jog reiktų kiek nurimti ir pažiūrėti „visas ištakas“. „Žmogus (D. Kondratenkienė,- aut. past.) serga, negali dalyvauti susitikimuose. Vastybinės etikos komisijos išvados yra tokios, kokios yra. Aš jūsų prašau – maištas kelia maištą. Grįžkim į darbą, taryba – nebepolitikuokim,“ – sakė A. Čepulis, kurio pasisakymas sulaukė G. Girštauto klausimo, ar tik jis pats nekelia merui spaudimo, tačiau A. Čepulis paprašė klausimus pateikti raštu. A. Čepulis sulaukė ir Stasio Meliūno komentarų, kad šis yra „išvien su meru“. S. Meliūnas kalbėjo, kad jam „labai skauda“, jog medikai vietoj to, kad rūpintųsi mūsų artimųjų sveikata turi „atstovauti ir patarinėti, kreiptis ir prašyti tarybos narių, kuriuos ir taip delegavo į tarybos narius, atstovauti jų interesams“.

Konkursas vyko teisėtai

Beveik valandą trukusiems pasisakymams atsakė juridinis skyrius, kuris papasakojo, kaip vyksta konkursas. “Juridinis skyrius viską organizavo vadovaujantis teisės aktais. Asmenys, dalyvaujantys konkurse, pildo pretendento anketą. Vienas iš anketos klausimų būtent buvo “Ar įstatymai draudžia arba Jums atima teisę užimti šią pareigybę?”. Pretendentui į šį ir kitus klausimus atsakius neigiamai jam išsiunčiamas kvietimas dalyvauti konkurse,” – sakė juridinio skyriaus atstovė.

Po valandos – darbotvarkės klausimai

Tarybos posėdį vedusiam vicemerui padėkojus visiems pasisakiusiems  10:53 valandą buvo pereita prie darbotvarkėje numatytų klausimų. Jie buvo priimti konvejeriu – mažiau nei per pusvalandį.

Visiems klausimams buvo pritarta, nei vienas klausimas didesnių diskusijų nesukėlė. Diskutuoti pradėta tik ties paskutiniu numatytu klausimu, kuriuo buvo sprendžiama, ar Algimantui Stanislovui Kliaugai turi būti suteiktas Rokiškio krašto garbės piliečio vardas. Tarybos nariui Virginijui Lukošiūnui paprašius, Arūnas Augutis trumpai pristatė A. S. Kliaugos nuveiktus darbus. Krašto muziejaus pateiktas klausimas buvo priimtas pritarus visiems posėdyje dalyvavusiems tarybos nariams.

Ne pabaiga…

Priėmus paskutinį švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Aurimo Laužadžio pristatytą klausimą, prie jo prisijungė Dijana Meškauskienė. Ji priminė, jog artėja rajono vadovų vertinimas, kurį atlikti turės tarybos nariai. “Tai didelis ir sunkus darbas. Vadovų mūsų rajone yra virš 20, todėl tam skirsime daug laiko,“ – kalbėjo D. Meškauskienė pridurdama, kad teks įvertinti visų vadovų ataskaitas. Surengus pokalbius su vadovais, tikriausiai, bus priimti sprendimai kaip vertinamos visos ataskaitos, o posėdžio metu vertinimai bus priimti arba atmesti visų tarybos narių sprendimu.

Sulaukta ir Panemunėlio geležinkelio stoties gyventojų atstovų pasisakymų. Apie 8 klausimą („Dėl Rokiškio rajono savivaldybės 2019 m. valstybės lėšomis finansuojamų melioracijos darbų programos patvirtinimo“) pasisakė Vitalija Stalionienė į posėdį atvykusi su dukra. Pranešėjos teigė, jog informacija apie darbus vykdomus jų gyvenvietėje yra slepiama nuo gyventojų, tačiau jos atliko tyrimą naudadomosios prieinama ir gauta informacija. Tai sukėlė nedidelį sąmyšį tarybos narių gretose, tačiau V. Stalionienė suskubo raminti sujudusius narius: „Labai prašau paklausyti, nes nuostolius gali tekti atlyginti Rokiškio rajono savivaldybės administracijai. Vyrai – dar ne pietūs“. Deja, klausytojų dėmesys buvo prikaustytas neilgam – tarybos nariai moterų atliktą tyrimą apie rinktuvų įrengimą jų gyvenvietėje įvardijo kaip interpretacijas. Po penkiolikos minučių monologo pranešėjoms buvo pasiūlyta surasti alternatyvų ir sugrįžti suformulavus pasiūlymus, turėti apie darbus suprantančių atsakingų asmenų sprendimus.

Posėdis baigtas 11:36 val. Posėdyje dėl pateisinamos priežasties nedalyvavo 7 tarybos nariai.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video