Seimo narys Gabrielius Landsbergis džiaugiasi: Lietuva kritiškai vertina pareiškimus prieš partizanus (5)

Publikuota: 2017-11-29 Kategorija: Politika
Seimo narys Gabrielius Landsbergis džiaugiasi: Lietuva kritiškai vertina pareiškimus prieš partizanus
Agnės Ruzgutės nuotr. / Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Gabrielius Landsbergis aplankė Juozo Tumo – Vaižganto gimnaziją

Lapkričio 27-ąją Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Gabrielius Landsbergis aplankė Juozo Tumo – Vaižganto gimnaziją. Ten įdomios ir atviros diskusijos metu gvildentos temos, palietusios daugelį šalies žmonių. G. Landsbergis išsakė savo nuomonę apie rašytojos Rūtos Vanagaitės ir seimo nario Dainiaus Kepenio pasisakymus, kurie sukėlė didelę nepasitenkinimo bangą mūsų visuomenėje.

Lietuva atspari melagingam informacijos srautui

Diskusija prasidėjo netradiciškai – trumpametražiu filmu, skirtu paminėti Kovo 11–ąjai, atsiminti kovojusius už laisvę partizanus. Artėja Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis, todėl šia tema kalbama itin dažnai. Diskusijos moderatoriai – Rokiškio Juozo Tumo – Vaižganto gimnazijos moksleiviai Milda Milaknytė ir Jonas Trumpa klausė Seimo nario G. Landsbergio, ką jis mano apie rašytojos, viešųjų ryšių ekspertės Rūtos Vanagaitės pareiškimą apie laisvės kovų vieną vadovų, Pietų Dzūkijos partizanų apygardos vadą Adolfą Ramanauską – Vanagą. G. Landsbergis atsakė, kad Adolfo Ramanausko – Vanago veiklos detalės tapo aktualia tema. „Kitus metus dedikuosime Adolfui Ramanauskui – Vanagui. Jis padarė didelę įtaką, kuriantis Lietuvos valstybei. O R. Vanagaitė ant Adolfo Ramanausko – Vanago pripylė pamazgų“, – kalbėjo G. Landsbergis. Jis mano, kad visuomenė šiuo metu gyvena apsupta milžiniško informacijos srauto, todėl turi mokėti atsirinkti ir būti kritiška. „Atsiranda žmogus, kuris pradeda dvejoti vienu iš kertinių Lietuvos didvyrių ir pareiškia, kad jis dirbęs su KGB. Vienas žmogus sukelia abejones ir tokiu būdu gali prasidėti „domino reakcija“, kurios metu bus suabejojama viskuo. Šioje vietoje įvyko lūžis – Lietuva, pasirodo, yra atspari valstybė“, – teigė G. Landsbergis.

Seimo nario nuomone, žmonių reakcija į R. Vanagaitės pareiškimą pranoko visus lūkesčius: iš knygynų išimtos rašytojos knygos, o jos tolimesnė karjera šiuo metu stipriai ribojama. „Šis įvykis parodė, kad esame kritiški, mokame teisingai atsirinkti, skiriame, kas yra juoda, o kas – balta. Esame užėmę tvirtą poziciją informacinio „karo lauke“ ir niekam neleisime ateiti su melo pilnu pamazgų kibiru – mes pažįstam savo istoriją“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Pribloškęs pareiškimas

Diskusijos moderatoriai citavo ir R. Vanagaitė pareiškimą Peterburge vykusioje diskusijoje, kad vienintelis būdas stabdyti emigraciją ir išsaugoti Lietuvą – ją turėtų okupuoti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Jų nuomonę, tai – radikalus pareiškimas, kurį R. Vanagaitė traktavo kaip sarkazmą. „Aš labai tikiuosi, kad apie Rūtą Vanagaitę nekalbėsime kaip apie Salomėją Nėrį. Žmonės laisvi, gali kalbėti tai, ką nori. Manau, ji nuvažiavo į Peterburgo susibūrimą tam, kad pabūtų bendraminčių būry“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Pasiklydo istorijoje...

G. Landsbergio buvo paprašyta pasisakyti ir apie Seimo nario Dainiaus Kepenio pareiškimą. Pastarasis teigė, esą stribai, banditai ir partizanai – tas pats vienas lietuvis. „Tiesą sakant, jis yra vienas iš nelabai išsilavinusių Seimo narių“, – teigė G. Landsbergis. Jis nesupranta, kodėl kai kurie asmenys kelia diskusijas temomis, kuriose patys stokoja žinių. „Aš nešneku apie fiziką ar chemiją, nes neišmanau tokių dalykų. Juk kalbėdamas apie kvantinę fiziką, atrodyčiau juokingai“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Seimo narys pacitavo anglišką posakį, kilusį XVIII amžiuje: „Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity“ (liet.: „Nereikia visko priskirti piktai valiai, nes tas pats gali būti padaroma iš kvailumo“). G. Landsbergis šį posakį galėtų priskirti D. Kepeniui, kuris, jo nuomone, apie lietuvį taip prakalbo ne iš piktos valios, o dėl kitų priežasčių.

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video