Seimas gaus siūlymą dėl papildomos poilsio dienos pagyvenusių tėvų priežiūrai (0)

Publikuota: 2019-04-25 Kategorija: Politika
Seimas gaus siūlymą dėl papildomos poilsio dienos pagyvenusių tėvų priežiūrai
Rokiškio sirenos nuotr. /

Seimui ketvirtadienį numatoma pateikti Darbo kodekso pataisą, kurioje siūloma darbuotojams, kurie turi neįgalius, sunkiai sergančius ar 70 metų ir daugiau sulaukusius tėvus, suteikti vieną papildomą poilsio dieną per mėnesį, sudarant sąlygas pasirūpinti tėvų poreikiais.

„Darbuotojai, kurių tėvai turi negalią ar yra pasiekę garbaus amžiaus, dažnai turi skirti nemažai dėmesio jų priežiūrai: nuvežti ar palydėti į gydymo ar kitą įstaigą, padėti apsirūpinti maisto produktais ar kitais pirkiniais, sutvarkyti buitį ir panašiai. Tačiau šiandien Lietuvoje į šiuos įsipareigojimus nėra pakankamai atsižvelgiama, nėra darbuotojams, turintiems neįgalius ar vyresnius ir daugiau priežiūros bei pagalbos reikalaujančius tėvus, realių galimybių ir priemonių, palengvinančių atlikti pareigą savo tėvų atžvilgiu“, - sako projektą parengusios Seimo narės konservatorė Monika Navickienė ir liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jos siūlo įteisinti, kad darbuotojams, turintiems tėvus (arba vieną iš jų), kuriems nustatytas 0-25 procentų darbingumo lygis, arba kuriems nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis; kurie serga į Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą sąrašą įrašytomis ligomis ir kuriems gydyti nuolat reikalinga hemodializė; kuriems 70 metų ir daugiau suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę).

Siūloma, kad teikiama Darbo kodekso pataisa įsigaliotų jau nuo šių metų liepos 1 d. Pagal šiuo metu galiojančio Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymą, viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę) suteikiama tik darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.



Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video