Rokiškyje svečiavęsis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Obelių vaikų globos namuose pamiršo formalumus (1)

Publikuota: 2017-06-17 Kategorija: Politika
Rokiškyje svečiavęsis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Obelių vaikų globos namuose pamiršo formalumus
R. Martinėlio facebook paskyros nuotr. / Seimo pirmininkas – ne tik valstybės valdymo, bet ir muzikos žinovas.

Birželio 16-ąją rajone lankėsi Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Jį lydėjo du Seimo nariai: Raimundas Martinėlis ir Jonas Jarutis.Vizito metu svečias aplankė ir dvi rajono įmones – UAB „Duguva“ ir UAB „Lašų duona“ bei Obelių vaikų globos namus. Juose Seimo pirmininkas trumpam pamiršo formalumus: susigundė prisijungti prie koncerto ir fortepijonu paskambino trumpą kūrinį.

Apie problemas

Seimo pirmininko vizitas prasidėjo rajono mero A. Vagonio kabinete. Pokalbio metu buvo paliestos itin aktualios temos, problemos, dalintąsi nuomonėmis ir pastebėjimais. Kalbėta apie uždarytą Rokiškio ligoninės gimdymo skyrių. To priežastis: mažas gimstamumas – 40 - 47 kūdikių per metus, kai skyriaus normaliai veiklai užtikrinti turėtų gimti bent vienas mažylis per dieną. Taip pat aptarti valstybės šimtmečio minėjimo niuansai: norėta, kad šventiniai renginiai pasiektų ne regioninį, bet valstybinį lygmenį. Buvo pasidžiaugta perspektyvomis plėtoti rajono ekonomiką, aptarta bebaigiamo baseino aktualijos, investicijų prioritetai, kelių tiesimo problemos.  

„Duguvoje“ – apie inovacijas ir plėtrą

Vėliau Seimo pirmininkas apsilankė UAB „Duguvoje“. Įmonės vadovas Rimantas Bernackas parodė naujausią gaminį, skirtą žvejybos pramonei. Tai specialios technologijos lynas, net aštuonis kartus lengvesnis ir tvirtesnis už dabar naudojamą plieninį. Toks lynas keliauja ne tik į tralinės žvejybos laivus, bet ir į lašišų fermas. Specialia technologija pagaminti elektriniai piemenys itin paklausūs Švedijos žirgynuose. O kur dar medicinai skirti gaminiai… Tai tik nedidelis spektras „Duguvos“ gaminamos produkcijos. Besidomėdamas galimybe Rokiškyje darbdaviams gauti kvalifikuotos darbo jėgos, Seimo pirmininkas palietė ir demografinę bei tautinių bendrijų situaciją mūsų rajone. Apie ją plačiau papasakojo Rokiškio verslo klubo atstovė Nataša Aleksiejeva. Ji pati, kilusi iš sentikių bendruomenės, pasakojo apie gilias, tris šimtus metų siekiančias bendrumo tradicijas, apie atstatomą seniausią Lietuvoje Bobriškio sentikių šventovę. Ji neslėpė: rusai sentikiai seniai ir be vargo integravosi į šalies ir mūsų rajono visuomenę.

Obelių vaikų globos namuose – prie fortepijono

Seimo pirmininkas V. Pranckietis neslėpė, kad gana gerai žino mūsų rajoną, turi čia nemažai draugų ir pažįstamų. Ir Obeliuose jis jau buvo lankęsis, yra pažįstamas su klebonu Laimonu Nedvecku. Obelių vaikų globos namuose garbusis svečias trumpam pamiršo formalumus. Trumpam prisėdęs prie šių namų mažųjų dainininkų šiaudinėmis skrybėlėmis, jis sulaukė rajono mero pasiūlymo prisijungti prie dainininkų. Jų atliekamos dainelės „Kumelytė pabezdės“ svečias prisipažino nežinąs, tačiau prie koncerto prisijungė: sėdo prie fortepijono ir atliko trumputį kūrinį. Pasigrožėjęs koncertu, V. Pranckietis aplankė vaikų namų kambarius, prie arbata, naminiais sausainiais ir vafliais nukrauto stalo jis kalbėjo apie aktualiausias problemas, kvietė pasisakyti globos namų darbuotojus. Auklėtoja Audronė Rakauskienė pasiūlė Seimo pirmininkui apsvarstyti galimybę pedagogus anksčiau išleisti į pensiją. V. Pranckietis neslėpė: ši idėja jau seniai gvildenama Seimo koridoriuose.

Daug šiltų emocijų sukėlė apsilankymas dailininko Rimvydo Pupelio kabinete-dirbtuvėse. Apie tai, kaip molio minkymas tampa ne tik kūrybiniu, bet ir psichologinės terapijos procesu. Apie smagų pokalbį garbiam svečiui primins Obelių vaikų globos namų auklėtinių sukurtas skambalėlis, kurį įteikė direktorius Tadas Stakėnas.

Apie verslą ir jo apmokestinimą

UAB „Lašų duona“ administracijos pastate svečio laukė ne tik svetingas šeimininkas Zenonas Akramavičius, bet ir keletas Rokiškio verslo klubo narių. Trumpai papasakojęs apie savo įmonės veiklą, Z. Akramavičius pasakojo, kad čia gimsta duona nuo pirmojo grūdo iki kvapnaus kepalo. Ir lietuviškos ruginės duonos skonis žinomas nuo Amerikos iki Australijos. Tolimiausius pasaulio kampelius „Lašų duonos“ produkcija pasiekia šaldyta. Su jos kepimo ir šaldymo procesu Seimo pirmininkas susipažino apsilankęs įmonės cechuose. Ir buvo pavaišintas pagal originalią močiučių receptūrą iškeptais naminiais sausainiais, ką tik ištrauktais iš krosnies ir išimtais iš skardelės.

Tačiau pokalbiai su verslo žmonėmis buvo ne tik apie sėkmės istorijas, bet ir problemas. Šeimininkas Z. Akramavičius prašė Seimą ryžtis ir pagaliau priimti nuostatą, kad darbuotojas į rankas gautų pilną atlyginimą ir nuo jo mokėtų mokesčius pats. Taip žmogus realiai pajustų savo darbo vietos kainą. Ir mokėdamas didelius mokesčius, galėtų reikalauti iš valstybės atitinkamos paslaugų kokybės.

Verslininkas Pranas Blažys prašė nedidinti pridėtinės vertės mokesčio viešbučiams. Jaunų darbuotojų pritraukimo į rajoną probemą palietęs UAB „Ivabaltė“ generalinis direktorius ir rajono tarybos narys Irmantas Tarvydis papasakojo apie verslo iniciatyvą statyti modernų daugiabutį jauniems darbuotojams. Tačiau jo kvadratinio metro kaina prilygsta būsto sostinėje kainai. Verslininkas domėjosi, ar tokiems projektams valstybė negalėtų teikti mokestinių lengvatų, kurios leistų sumažinti šio būsto kainą.

Dėmesys aktualioms problemoms

Vizito pabaigoje svečias susitiko su Rokiškio rajono gyventojais Kultūros centro didžiojoje salėje, kur jo laukė smalsi auditorija, pasiruošusi įsitraukti į diskusiją ir užduoti rūpimus klausimus.Dar nepradėjus atsakinėti į juos, Seimo pirmininkas V. Pranckietis kalbėjo, kad mūsų valstybėje daug švietimo įstaigų, šviesių žmonių, paminėjo svarbių dalykų išsaugojimo ir vystymo svarbą, o išklausymas, įsiklausymas, sažiningumas bei kiekvieno matymas, Seimo pirmininko nuomone,  be galo svarbūs dalykai.

Susitikimo dalyviai kalbėjo apie įvairias problemas: tuštėjančias kaimo mokyklas, stendų apie iškilius žmones nebuvimą: jie reikalingi, kad kiekvienam atėjusiam atskleistų ne tik žymaus žmogaus gimimo bei mirties datą, vardą, pavardę ir trumpą sakinį apie jo nuopelnus, bet leistų pažinti pačią asmenybę. Klausta ir apie griūvančius privačius vertingus pastatus, kurie negali išnykti, pasiimdami su savimi praeities istoriją.

Susitikimas leido Rokiško gyventojams įsitraukti į diskusiją, ieškoti problemos sprendimo, o Seimo pirmininkas nuoširdžiai domėjosi ir ieškojo atsakymo kartu su kalbančiaisiais.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video