Rokiškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje nepatvirtinti Etikos ir Antikorupcijos komisijų vadovai (14)

Publikuota: 2018-08-02 Kategorija: Politika
Rokiškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje nepatvirtinti Etikos ir Antikorupcijos komisijų vadovai
„Rokiškio Sirenos“ archyvo nuotr. / S. Mekšėnas ir E. Vilimas

Liepos 27-osios rajono tarybos posėdyje Juridinio ir personalo skyriaus vedėja Regina Strumskienė pristatė klausimą dėl Rokiškio rajono savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos sudarymo. Jokiai frakcijai nepriklausantis Rokiškio rajono savivaldybės tarybos narys Stasys Mekšėnas dviejų opozicinių frakcijų – „Numeris 1“ ir „Tvarka ir teisingumas“ – pasiūlytas šios komisijos pirmininku. Po aštrokos diskusijos apie kandidato veiklą ir paskolas, jis komisijos vadovu nebuvo patvirtintas. Toks pat likimas ištiko ir Etikos komisijos vadovu siūlytą rajono tarybos narį Egidijų Vilimą.

Ginčas dėl narių

Frakcijos „Numeris 1“ bei „Tvarka ir teisingumas“ Antikorupcijos komisijos pirminiku siūlė S. Mekšėną. O nariais „Numeris 1“ šiame posėdyje siūlė ir tarybos narį Algį Čepulį. „Tvarka ir teisingumas“ rugsėjo posėdyje ketino komisijos nariu siūlyti Albiną Urboną. Todėl posėdžių salėje kilo ginčai: ar kai kurios frakcijos gali deleguoti po du atstovus?

R. Strumskienė aiškino nuvykusi į Panevėžį pasitarti su Vyriausybės atstove. Pastaroji pasakė, kad asmenį deleguoti gali daugiau nei viena frakcija, tačiau turėtų būti išlaikyta proporcija tarp tarybos narių, bendruomenių ir visuomenių atstovų. „Jei nedraudžia įstatymas – galima“, – teigė R. Strumskienė.

Tarybos nariams rūpėjo Stasio Mekšėno pajamos

Antikorupcijos komisijos pirmininką siūlo opozicijos atstovai. „Nuo antikos laikų žmonijos siekiamybė buvo gėrio kūrimas. Jei mane išrinksite Antikorupcijos komisijos pirmininku, pabandysiu dirbti kitaip – turėtų nukristi baimė Rokiškio rajono savivaldybėje. Mes turime pradėti pasitikėti vieni kitais.“ – kalbėjo kandidatas S. Mekšėnas.

„Po šio gražaus pasisakymo nesusugadinkite visko kvailais klausimais.“ – kalbėjo A. Vagonis, tačiau tarybos nariai S. Mekšėno nepaleido. „2015 m. sakėte, kad turite apie 60 000 Lt paskolų – kam esate skolingas?“ – klausė tarybos narys Irmantas Tarvydis. Į šį klausimą S. Mekšėnas neatsakė. „Tai – privatus reikalas. Apie pinigus kalbėti nenoriu – nepadarysite įtakos.“

Vis dėlto, piniginiai klausimai nesibaigė. „Iš kokių pajamų jūs gyvenate?“ – toliau kamantinėjo tarybos narys I. Tarvyds. S. Mekšėnas nusijuokė ir atsakė, kad jis kartu su šeima turi komercinę įmonę. Tuomet paklausėjas domėjosi, kodėl šios įmonės vidutinė alga viršija tik 200 Eur. Į tai S. Mekšėnas atsakė, kad įmonę visai neseniai tikrino Valstybinė mokesčių inspekcija ir pažeidimų nerado. O algas esą mažina tai, kad kai kurie įmonės darbuotojai dirba nepilnu etatu.

„Labai gerai prisimenu, kai tarybos posėdžio metu užsipuolėte Rokiškio rajono tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininką Stasį Mieliūną, kurį viešai sudirbote, išsakėte, mano nuomone, nepagrįstus kaltininimus. Noriu paklausti, ar etiška buvusį pirmininką sudirbti, o po to pačiam kandidatuoti?“ – klausė tarybos narys Gintaras Girštautas. Rajono meras Antanas Vagomis prašė „nekaitinti aistrų“. „Jei žmogus atsiprašo, o jūs vis tiek pastoviai primenate – kurstote nesantaiką. Jie susitaikė, apsikabino ir prižadėjo meilę, o jūs norite vėl juos sukiršinti. Visi turime vieną interesą – padėti Rokiškio rajono žmonėms, o jūs vėl pradedate spjaudytis“ – kalbėjo A. Vagonis.

Tarybos narys Virginijus Lukošiūnas siūlė nutraukti diskusijas, kurios, jo nuomone, nuėjo per toli: „Jei pasitikime, balsuojame už, o jei ne – prieš.“

Etikos komisijos vadovo taip pat nepatvirtino

Kaip ir Antikorupcijos komisijos, taip ir Etikos komisijos vadovo postas priklauso opozicijos atstovams. Į pastarosios komisijos vadovus buvo pasiūlytas E. Vilimas. Pastarąjį valdančiosios daugumos atstovai apkaltino komitetų posėdžiuose nederamai bendravus su savivaldybės specialistėmis. Po neilgų ginčų E. Vilimas komisijos vadovu nebuvo patvirtintas.

Vis dėlto, Rokiškio rajono savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos sudarymo klausimas buvo atmestas: devyni tarybos nariai buvo už, septyni – prieš, o šeši – susilaikė. Taigi, toliau bus dirbama be Etikos ir Antikorupcijos komisijos.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video