Rajono tarybos nariai narstė AB "Rokiškio komunalininkas" skolas (11)

Publikuota: 2018-09-28 Kategorija: Politika
Rajono tarybos nariai narstė AB
Monikos Meilutės nuotr. / Tarybos posėdį vedė vicemeras Stanislovas Dambrauskas

Rugsėjo 28 dienos rajono  tarybos posėdis (Nr. TP-9), kurį vedė vicemeras Stanislovas Dambrauskas, vyko sklandžiai, visi posėdžio dalyviai elgėsi santūriai, patvirtinti visi 30 darbotvarkės klausimų. Gražia gaida prasidėjusio tarybos posėdžio dalyvių diskusiją sukėlė tik viena darbotvarkėje pateikta informacija.

Gėlės ir baltų chrizantemų vainikas

Šalia pasisakančiųjų pakylos posėdžio dalyvių dėmesį atkreipė kelios geltonos rožės bei didžiulis baltų gėlių vainikas, kuris jokių klausimų nekėlė. Buvo aišku – posėdis prasidės ir sveikinimais, ir liūdna gaida. Beveik dvidešimt minučių vėluojančio tarybos posėdžio pradžią „paskelbė“ naujo tarybos nario Arūno Augučio priesaika, po kurios šis prisijungė į rajono tarybos narių gretas – jam įteiktas tarybos nario pažymėjimas bei gėlės nuo naujų kolegų. Gėlėmis, padėka ir kitomis dovanomis už aukštus nuopelnus pasaulio jėgos trikovės čempionate apdovanotas septyniolikmetis Nojus Konstantinas Čypas – varžybose jis pelnė sidabro medalį.

Po S. Dambrausko prašymo tylos minute pagerbti Rokiškio krašto garbės piliečio Andriaus Dručkaus atminimą, ant pastarojo kapo iškeliavo baltų chrizantemų vainikas.

Baseino kainos ir AB „Rokiškio komunalininkas“ auditas

Pristatytas ir taip visų laukiamo baseino mokamų paslaugų ir įkainių patvirtinimas. Teigta, kad moksleivių grupėms bus taikomos nuolaidos, mėnesinis mokestis šiems sieks 25 Eur. Pakeitimų sulaukė ir nuolaidos moksleiviams, studentams ir senjorams – nors nuolaidas planuota taikyti tik šiokiadieniais, pakeitime nuspręsta, kad tikslinės grupės baseine lankysis pigiau visomis savaitės dienomis. Klausimą pristatyti turėjusio Vitalijus Jocio nebuvo – baseino direktorius priiminėja komisiją. Klausimo pranešėja teigė, kad baseine bus vedamos plaukimo pamokos, prekiaujama baseino atributika. Kainų pakeitimams pritarta beveik vieningai – 17 tarybos narių pasisakė už, 4 susilaikė.

Dijanos Meškauskienės pristatytas klausimas dėl Rokiškio butų ūkio veiklos audito susilaukė Irmanto Tarvydžio dėmesio ir rajono tarybos narių klausimų dėl audito tikslingumo. Diskusijoms pasibagus klausimas buvo patvirtintas šešliolikos narių pritarimu.

Rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos vadovės Danguolės Namajūnienės informacija apie AB “Rokiškio komunalininkas” atliktą auditą sukėlė išskirtinę diskusiją. Po pastarosios teiginio, jog atliekų tvarkymas buvo pelningas iki šių metų, o dabar tai – nuostolis, sulaukta klausimo ar ne laikas paskirti įmonės vadovą, nes įmonės veikla grimzta į dugną… Pareikalavęs atsakymo iš buvusio AB “Rokiškio komunalininkas” valdybos pirmininką apklausė I. Tarvydis, kurio klausimas lietė išlaidas transportui. “Ankščiau buvo teigiama, kad transportui išleidžiama apie 0, nors lentelėje matome kitaip – dabartinis minusas siekia net 54000 Eur.,” – teigė I. Tarvydis. Buvęs bendrovės valdybos pirmininkas Albinas Urbonas į šį klausimą atsakyti negalėjo teigdamas, jog klausimas turėtų būti skirtas ne jam.

Kiti tarybos nariai taipogi nesibodėjo užduoti klausimų D. Namajūnienei, tačiau klausimai neatitiko pastarosios kompetencijos. „Atsakyti negaliu, tuo domiuosi ne aš – tai ne mano kompetencijai,“ – sakė D. Nemajūnienė. Tolesnė diskusija tęsėsi ilgai, tačiau trūkus Stasio Mekšėno kantrybei diskusija buvo baigta: „Komunalininkas dabar dirba gerai, ačiū, kad viską pastebėjote laiku, diskusija tęsiasi per ilgai, gal judėkime į priekį – mūsų dėmesio nekantriai laukia kriauniškiai“.

Sakralioji posėdžio dalis – Kriaunų varpas

Viena įdomiausių posėdžio informacijų – apie projektą, kurio dėka Kriaunų varpas iš Laisvės kovų muziejaus Obeliuose grįžtų į Kriaunų bažnyčios varpinę. Kriaunų varpo problema jau keletą metų skaido šios gyvenvietės bendruomenę, parapiją. Nemažai parapijiečių piktinosi Obelių, Kriaunų ir Aleksandravėlės parapijų klebono Laimono Nedvecko sprendimu varpą deponuoti Laisvės kovų istorijos muziejuje Obeliuose, nors tam buvo gautas ir vyskupo pritarimas.

Dalis tikinčiųjų reikalavo, kad dvasininkas sugrąžintų istorinį varpą į Kriaunas. Kunigas gi kalbėjo atvirai: Obeliuose varpas atsidūrė dėl jo paties saugumo. Juk iš nesaugomos varpinės vos 80 kg sveriantis varpas bet kurią naktį galėtų iškeliauti Viešpaties nežinomais keliais, kaip jau nutiko ne vienam Lietuvos bažnyčios varpui.

O Obelių varpas yra ypatinga vertybė, manoma, kad jis nulietas XIII-XIV a. Rytinėse Lietuvos didžiosios kunigaikštystės žemėse ir yra vienas seniausių ir vertingiausių Baltijos šalių regiono varpų.

Tad projektas, kuris galėtų būti atliktas Europos ekonominės erdvės šalių, o konkrečiai – Norvegijos lėšomis, galėtų pasitarnauti varpo grįžimui į Kriaunas. Kaip teigė galimybes dalyvauti šioje paramos programoje pristatęs Lietuvos pramonės, prekybos ir amatų rūmų konsultantas Gediminas Rainys, bendra programos vertė bus 8,2 mln Eur, o jau dabar pateikta apie 60 paraiškų. Apie 20 iš jų galėtų tikėtis finansavimo. Tarp jų ir Kriaunų bažnyčios stogo rekonstrukcijos projektas.

Projekto preliminari vertė siektų apie 180 tūkst. Eur. Apie 15 proc. jo vertės būtų projekto rengėjų indėlis. Iš rajono savivaldybės tikimasi, kad ji padės rengti projektą ir tam skirs reikiamų ikiprojektinių lėšų, paskirs atsakingus asmenis.

Projekto esmė: rekonstruoti Kriaunų bažnyčios stogą, išplečiant jo plotą maždaug ketvirtadaliu, taip užtikrinant geresnę bažnyčios apsaugą nuo kritulių. Remontuojant stogą reiktų sutvarkyti ir bokštelį, kuriame būtų eksponuojamas varpas. Varpinės bokštelis būtų iš trijų pusių permatomas, kad norintieji galėtų įsiamžinti su varpu. Varpinės viduje ketinama įrengti apsaugos sistemą. Be to, jei projekto lėšos leistų, galbūt būtų diegiama skambinimo varpu nuotolinė sistema, varpinės interjeras būtų papuoštas žinomo dailininko, žemiečio Šarūno Saukos paveikslo reprodukcija.

Ką tai duotų Kriaunoms, be grįžusio varpo ir pagaliau sutaikinto miestelio? Ir turistų srautus. Mat Kriaunų bažnyčia taptų turistinių maršrutų Sartų apylinkėmis patrauklia dalimi.

Atsiprašė už anglų kalbą

Paskutinę posėdžio informaciją „Dėl akcinių bendrovių įstatymo 37 straipsnio 2 dalies nuostatų įgyvendinimo“ pristatė juristė Regina Strumskienė. Pristatytame klausime pasitaikė ir angliškų žodžių, kurie sukėlė nepatogumų klausimą pristačiusiajai. Netaisyklingai ištartus angliškus žodžius palydėjo vieno tarybos nario juokas. „Atsiprašau, mokykloje mokiausi vokiečių kalbą, o juoktis iš žmonių, dėl neteisingai ištartų žodžių – neetiška. Prašau, ponas tarybos nary, pataisykite mane, jei toks puikus anglų kalbos žinovas esate,“ – pasipiktino neslėpė R. Strumskienė taip nutildžiusi besišaipantįjį.

Tarybos posėdyje dalyvavo dvidešimt vienas tarybos narys. Tarp jų nebuvo matyti didelio žiniasklaidos dėmesio pastaruoju metu susilaukiančio Stasio Meliūno.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video