Rajono tarybos dauguma nusitaikė į didesnį taikinį (10)

Publikuota: 2018-01-18 Kategorija: Politika
Rajono tarybos dauguma nusitaikė į didesnį taikinį
„Rokiškio Sirena“ archyvo nuotr. / Savivaldybėje verda kova tarp rajono vadovų ir rajono tarybos naujosios daugumos.

Rajono savivaldybės tarybos antradienio posėdis bus „karštas“. Naujoji dauguma, susiformavusi prieš pat Kalėdas, kai į opozicijos pusę perėjo socialdemokratų frakcija, imasi ambicingų taikinių: praėjusią savaitę ji nusitaikė į rajono savivaldybės administracijos direktorių Valerijų Rancevą, o šią ėmėsi dar didesnio taikinio – rajono vicemero Egidijaus Vilimo. Naujoji dauguma pasiekė rimtą pergalę – vicemeras artimiausiame rajono tarybos posėdyje traukiasi iš pareigų.

Kamuolys –
naujosios daugumos rankose
Valdančiosios daugumos palaikymo neturintys rajono vadovai atsidūrė sudėtingoje situacijoje. Nauja dauguma turi galimybes atmesti kiekvieną jų siūlymą ar sprendimą. Ką ji ir parodė rajono tarybos paskutiniąjame praėjusiųjų metų posėdyje, vieningai atmetusi pirmąjį klausimą: atsisakiusi patvirtinti darbotvarkę. Jei nebūtų pasiektas kompromisas, tokia priešprieša galėtų tęstis tiek, kiek pageidautų rajono tarybos dauguma.

Taikėsi į vicemerą
Jau prieš Kalėdas vykusiame rajono tarybos posėdyje naujoji dauguma neslėpė, reikalausianti atleisti iš pareigų vicemerą Egidijų Vilimą. Tai jau nebe pirmas bandymas tą padaryti. Rugsėjo pabaigoje tuometinė opozicija skelbė interpeliaciją vicemerui, tačiau atleisti jį iš pareigų neužteko balsų.
Po visą šalį sukrėtusių įvykių, kai po mirtimi pasibaigusio eismo įvykio du rajono mokyklų direktoriai sulaikyti neblaivūs, o vienas jų – įtariamas nelaimės kaltininkas, kaltinimų vicemerui dar padaugėjo. Kadangi E. Vilimo atsakomybės sritis – rajono švietimas, naujoji dauguma „nevyniodama į vatą“ teigė, kad jis yra atsakingas už tai, kad dangstė šių direktorių ankstesnius nusižengimus. Meras prieškalėdiniame rajono tarybos posėdyje kelti  vicemero atstatydinimo klausimą atsisakė.
Situacija dėl vicemero atleidimo iš pareigų – ganėtinai kebli. Kadangi rugsėjį skelbtai interpeliacijai pritrūko balsų, E. Vilimas įgijo imunitetą iki kovo pabaigos: interpeliacijos klausimas iki pavasario negali būti keliamas. Vienintelė išeitis įgyvendinti naujosios daugumos pageidavimą, kad vicemeras paliktų postą, – jam pačiam atsistatydinti.


Ar namukas pas nykštuką,
ar nykštukas pas namuką?
Kad nebūtų paralyžuotas rajono savivaldybės darbas, rajono vadovai privalėjo sėsti už derybų stalo. O prieš jas naujoji dauguma „pakėlė statymus“ – pareikalavo šaukti neeilinį rajono tarybos posėdį, kuriame būtų svarstomas rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Valerijaus Rancevo atleidimas iš pareigų. Ir rajono tarybos naujoji dauguma nesunkiai pasiektų pergalę. Valdančiojoje koalicijoje likusių balsų tiesiog neužtektų apginti savivaldybės administracijos direktorių.
Kaip praėjusiame „Rokiškio Sirenos“ numeryje teigė vienas iš naujosios daugumos lyderių, konservatorius Andrius Burnickas, savivaldybės administracijos direktoriaus V. Rancevo veikla susilaukia priekaištų, nes : „norėtume skaidresnių viešųjų pirkimų ir konkursų į biudžetinių ir savivaldybės įmonių vadovų postus, aktyvesnės potencialių vadovų paieškos, griežto požiūrio į korupciją, produktyvesnio dialogo tarp atskirų rajono įstaigų. Valerijus yra tikrai protingas, diplomatiškas ir solidus žmogus, bet iš administracijos direktoriaus norėtųsi aiškaus ir konkretaus tikslų derinimo su taryba ir tvirtos laikysenos siekiant tų tikslų“.
Esant tokiai situacijai, valdančiajai daugumai nebeliko nieko kito, kaip tik tartis su naująja dauguma. Iš pradžių, „Rokiškio Sirenos“ žiniomis, nesutarta netgi dėl derybų vietos: meras daugumos atstovus kvietė į savivaldybę, o šie – sėsti už stalo „jų teritorijoje“, vienos rajono įmonių konferencijų salėje. Visgi antradienio vakarą susitikimas įvyko ir meras Antanas Vagonis su nauja koalicija sutarė, kad bus atleistas „tvarkiečių“ deleguotas vicemeras E. Vilimas.
Tuo metu naujosios daugumos prašymo keisti administracijos direktorių, Darbo partijos atstovą Valerijų Rancevą meras kol kas įgyvendinti neskuba. „Šiuo metu yra dėliojamas biudžetas, yra sudėtingas laikotarpis, tai aš paprašiau, ar naujoji dauguma galėtų palaukti bent jau iki biudžeto priėmimo, kol mes apsvarstysime projektus, kuriuos esame suplanavę. Nebent naujas administracijos direktorius ar administracijos direktoriaus pavaduotojas sugebėtų šituos dalykus padaryti, tada viskas tvarkoje“, – komentavo meras A. Vagonis. „Žmogiškai prašiau administracijos direktorių palikti iki kovo – balandžio mėnesio, pasakiau, kad jie gali jį pasikviesti, duoti užduotis, nurodymus, dėl to nėra problemų, bet neatstatydinti“, – pridūrė jis.
Anot mero, naujoji dauguma atsakymą dėl administracijos direktoriaus galimybių tęsti darbus žada duoti artimiausiu metu. Visgi nepasitikėjimo juo klausimas iš rajono tarybos darbotvarkės neišbrauktas.
„Rokiškio Sirenos“ inform.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video