Rajono žmonės meru išrinko Ramūną Godeliauską (27)

Publikuota: 2019-03-18 Kategorija: Politika
Rajono žmonės meru išrinko Ramūną Godeliauską
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. / Ramūnas Godeliauskas (kairėje) su savo bendražygiais: Seimo nariu Raimundu Martinėliu, rajono socialdemokratų lyderiu Tadu Barausku bei rajono konservatorių lyderiu Andriumi Burnicku.

Rinkimų maratonas baigėsi. Paaiškėjo, kam rajono žmonės ketveriems metams patikėjo rajono vadovo postą. Rajono meru išrinktas judėjimo „Vieningi su Ramūnu Godeliausku“ lyderis Ramūnas Godeliauskas. Jo varžovas Antanas Vagonis, pagarsėjęs netradiciniais sprendimais, ir rinkimų naktį sulaužė nerašytą rajono politinės kultūros tradiciją. Užuot atvykęs į varžovo štabą pasveikinti jo su pergale, Antanas Vagonis pasivijo R. Godeliausko mašiną tiesiog gatvėje, ir ten, lyjant lietui, paspaudė rinkimų laimėtojui ranką.

Purvina savaitė
Rajono politikos senbuviai neslepia: tokios aštrios ir purvinos rinkiminės kampanijos rajonas jau seniai nepamena. Ypač aštri buvo jos paskutinioji savaitė. Daugiau nei prieš metus rajoną prie tiesioginio valdymo ribos atvedę mero Antano Vagonio ir rajono tuometinės opozicijos, kurios vienas lyderių – Irmantas Tarvydis, nesutarimai, regis buvo pamiršti. Nuosekliai merą kritikavęs žinomas rajono verslininkas rinkimų antrojo turo išvakarėse žiniasklaidoje labai aštriai pasisakė kandidato R. Godeliausko atžvilgiu ir pareiškė balsuosiąs už... Antaną Vagonį. Paramą A. Vagoniui oficialiai deklaravo ir rajono „valstiečiai“ bei šios partijos sąraše daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinktas Seimo narys Jonas Jarutis.
Valiaus Kazlausko koalicija „Už laisvę augti“ praėjusį penktadienį savo facebooko paskyroje pareiškė formuojanti rajono tarybos daugumą, kurioje matė save su keturiais rajono tarybos narių mandatais, „darbiečius“ ir „valstiečius“ (po du mandatus atitinkamai). Tačiau rajono tarybos daugumai suformuoti reikia mažiausiai 13 mandatų. Iš kur imti likusiuosius? Paskyroje cituojamas Valius Kazlauskas, kuris teigė, kad galbūt pavyktų prisikalbinti rajono konservatorius. Nors šie oficialiai deklaravo palaikymą R. Godeliauskui, kaip ir rajono socialdemokratai.
Ką jau kalbėti apie rajone skleidžiamus gandus, kurie užkliudė ir tam tikrų rajono įstaigų (buvo skleidžiamas gandas, kad esą meru tapęs R. Godeliauskas uždarys rajono ligoninę), ir kandidato R. Godeliausko šeimos atžvilgiu. Jau nekalbant apie aršią kovą žiniasklaidos priemonių interneto svetainių komentarų skiltyse. Kokia aštri tai kova, rodo faktas, kad ir A. Vagonio, ir R. Godeliausko užsakomieji straipsniai tapo „Rokiškio Sirenos“ skaitomiausiais, prie kiekvieno iš jų buvo parašyta daugiau nei pusšimtis komentarų.
R. Godeliausko ir jo rinkimų štabo nuostata buvo griežta: kalbėti tik apie save, likti oriems, solidiems ir neatsakinėti į oponentų išpuolius.

Jau laimėjo
Likus valandai iki rinkimų apylinkių uždarymo, į R. Godeliausko rinkimų štabą, kuris, kaip ir praėjusiame ture, rinkimų rezultatų laukė „Rokiškio Sirenos“ konferencijų salėje, pradėjo rinktis kandidato į merus šalininkai. Judėjimo šeimininkės, nuklojusios stalą savo kurtais patiekalais, neslėpė: maisto gaminimas leido nors šiek tiek užsimiršti nuo tvyrojusios laukimo įtampos.
Į štabą laukti rezultatų rinkosi ir R. Godeliauskui paramą deklaravusių konservatorių lyderis Andrius Burnickas, socialdemokratų lyderis Tadas Barauskas. Jie neslėpė dėję visas pastangas, kad R. Godeliauską rinkimuose lydėtų sėkmė. Šalia jų ir „Rokvestos“, įmonės, kurioje direktoriaus pavaduotoju dirba R. Godeliauskas, direktorius Algirdas Kazinavičius. Taip pat ir gausiomis gretomis, su šeimomis laukti rezultatų atvykę judėjimo „Vieningi kartu“ žmonės: Seimo narys Raimundas Martinėlis, būsimieji rajono tarybos nariai bei prijaučiantieji judėjimui žmonės.
Susirinkus svečiams, R. Godeliauskas pasveikino susirinkusiuosius su pergale. „Mes jau laimėjome – parodėme, kad politinė kova gali būti solidi, ori. Tai didelė ir mūsų,ir rajono pergalė“, – sakė kandidatas. Jis padėkojo savo komandai, kuri dėjo daug pastangų ragindama rajono žmones balsuoti už judėjimą ir jo kandidatą į merus.

Tendencija aiški
Toliau – nekantrus laukimas. Socialdemokratų lyderis T. Barauskas nekantriai žvilgčiojo į laikrodį, kurio rodyklės nenoriai slinko už 20 val. ribos. Prognozuota, kad jau apie pusę devynių bus suskaičiuoti balsai mažesnėse rinkiminėse apylinkėse. Ir štai skamba telefonas. Salė nuščiūva. Nagi... Pirmieji balsai iš Aukštakalnių apylinkės. R. Godeliauskas – 67, A. Vagonis – 60 balsų. Toliau kas kelios minutės plaukė duomenys iš Salų, Lašų, Lukštų. Į priekį nežymiai išsiveržė A. Vagonis, bet abu kandidatai ženklesnės persvaros neįgijo.
Kol neatėjo J. Tumo-Vaižganto ir Juodupės miestelio apylinkių rinkėjų balsavimo rezultatai Pastarojoje R. Godeliausko persvara jau daugiau nei šimtas balsų. R. Godeliauskui daugumą balsų atidavė ir Jūžintų, Kavoliškio rinkėjai. Persvara pamažu auga. Ją pildo Panemunėlio miestelis, Kamajai, kitos rinkiminės apylinkės. Vieną akimirką persvara padidėjo iki 353 balsų, bet vėliau atotrūkis mažėjo. Tačiau jis taip ir neperžengė 200 balsų ribos. Tad apie 23 val., suplaukus išankstiniams duomenims iš visų 38 rinkimų apylinkių, nugalėtojas jau aiškus. Tada rimtį R. Godeliausko štabe pakeičia plojimai. Ir pagaliau iššaunamas pergalės šampanas: akivaizdu, kad net ir patikslinus išankstinius rezultatus, A. Vagonis R. Godeliausko jau nepavys. Visgi persvara labai trapi, vos du procentai rinkėjų balsų.
Oficialūs išankstiniai duomenys Vyriausiajai rinkimų komisijai iš visų 38 rinkiminių apylinkių suplaukė porą minučių po vidurnakčio. Mat jie pateikiami jau tuomet, kai balsavimo biuleteniai kelis kartus perskaičiuoti, patikrinti, į juos įtraukti išankstinio balsavimo duomenys.
Ir jie, lyginant su išankstiniais duomenimis iš rinkimų apylinkių, ne ką tepakito.

Pirmieji sveikinimai
Pirmieji naująjį rajono merą pasveikino žmona Ramunė, Seimo narys Raimundas Martinėlis, bendražygiai: rajono socialdemokratų lyderis Tadas Barauskas ir konservartorių lyderis Andrius Burnickas. Bei gausi komiteto „Vieningi su Ramūnu Godeliausku“ komanda.
Dėkodamas už sveikinimus, R. Godeliauskas teigė, kad tai visų didžiulė pergalė. Ir sakė, kad dabar ne laikas atsipalaiduoti. Reikia telkti rajono tarybą ir visas jėgas metas skirti darbams rajono žmonių gerovei, pildyti judėjimo programą.
Paaiškėjus rajono mero rinkimų rezultatamas, paaiškėjo ir paskutiniojo rajono tarybos nario mandato likimas. Kadangi rajono meru išrinktas R. Godeliauskas, sąraše „Vieningi su Ramūnu Godeliausku“, atsilaisvino rajono tarybos nario mandatas. Pagal eiliškumą, jis atiteks Justinai Daščioraitei. Dabar judėjimas „Vieningi kartu su Ramūnu Godeliausku“ rajono taryboje turės keturis atstovus, kaip ir rajono socialdemokratai, konservatoriai bei Valiaus Kazlausko koalicija „Už laisvę augti“.
Ilgus metus savotišku rajono politinės kultūros ir tradicijų ženklu, ženklinančiu politinės kovos pabaigą, būdavo pralaimėjusiojo oponento vizitas į nugalėtojo štabą. Paspausti rankos, įteikti gėlių, simboliškai pakelti šampano taurę. Šiuose rinkimuose ši tradicija buvo sulaužyta. A. Vagonis taip ir nepasirodė R. Godeliausko rinkimų štabe. A. Vagonis, Algis Čepulis ir Stasys Mekšėnas ranką R. Godeliauskui paspaudė tiesiog gatvėje…
Naujasis rajono meras ir naujoji taryba, numatoma, prisieks balandžio viduryje. Iki to laiko tęsis derybos dėl valdančiosios koalicijos formavimo. Kuriai, „Rokiškio Sirena“ primena, suformuoti reikia 13 ir daugiau balsų. Kol kas „Vieningi kartu su Ramūnu Godeliausku“ ir rajono konservatoriai bei socialdemokratai turi 12 balsų ir iniciatyvą formuojant daugumą.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video