Unikali paroda: pamatysite, kaip pasikeitė mūsų gimtasis kraštas (0)

Publikuota: 2017-08-02 Kategorija: Kultūra
Unikali paroda: pamatysite, kaip pasikeitė mūsų gimtasis kraštas
Asmeninio archyvo nuotr. / Jaunuolių grupelė fotografuoti mokosi su profesionaliu fotografu Eimiu Šeršniovu

Pačiame vasaros įkaršty startavęs projektas „Laiko blykstė“, jau juda pagrindinio tikslo link – naujam gyvenimui prikelti XIX a. Rokiškio krašto bei apylinkių fotografijas. „Rugsėjo mėnesį Rokiškio miestą apdovanosime unikalia paroda, kurioje galėsite palyginti tuometinį Rokiškio kraštovaizdį su dabartiniu ir pamatyti, kaip pasikeitė mūsų gimtasis kraštas“, -  kalbėjo „Laiko blykstės“ koordinatorė Ieva Marija Makšimaitė.

Rokiškio mieste – nematyta idėja

Projekto idėja - sugretinti įvairių laikų fotografų darytas miesto kraštovaizdžio, architektūros fotografijas, pavaizduotus istorinius įvykius, vietoves, istorines asmenybes. Aktualiai ir naujai per fotografijas, parodas, kūrybines dirbtuves supažindinti jaunimą su miesto istorijos raida, taip skatinti jaunimą domėtis fotografijos meno sritimi. Rokiškio krašto muziejaus fonduose saugomos per 6700 fotografijų nuo XIX a. pabaigos, kuriose yra užfiksuota tuometinė Rokiškio bažnyčia, Rokiškio dvaras, nuotraukos, menančios Nepriklausomybės laikus, atsispindinčios Rokiškio miesto gyvenimą tarpukaryje...

Projektas skirtas atskleisti ir ugdyti jaunimo kūrybinį potencialą, gilinti vizualinį meną kuriančio jaunimo žinias apie kultūros ir meno procesus. Projekto dalyviai tyrinės senąsias istorines fotografijas, tuometinių fotografų kūrybą, fotografijos istoriją, stengsis išsiaiškinti pavaizduotus istorinius įvykius, istorines asmenybes, vietoves, architektūrą. Išsirinkę sau patinkančius objektus/vietas, jų pokyčius fotografuos savo išmaniaisiais telefonais. Meninės fotografijos dirbtuvių metu dalyviai fotografuos, susipažins su technikomis, atlikimu, diskutuos, vertins save ir kitus, mokysis kritiškai mąstyti ir išsakyti savo nuomonę. Po dirbtuvių surengsime projekto dalyvių darbų parodas, kuriose bus eksponuojami ne tik jaunųjų menininkų, bet ir žinomų Rokiškio fotografų darbai. Parodų metu vyks susitikimai su fotomenininkais.

Jaunieji fotografai yra pasiruošę pasiekti tikslą

Šiuo metu susibūrusi motyvuotų jaunuolių grupė: Greta Minkevičiūtė, Gabija Kaulakytė, Ieva Gaigalaitė, Liudvika Severa, Benas Baranovskis, Kamilė Čypaitė bei Ieva Marija Makšimaitė. Jiems reikėjo pereiti pasiruošimo laikotarpį, kad galėtų pilnai įgyvendinti pagrindinę projekto misiją.

Profesionalaus fotografo Eimio Šeršniovo pagalba

Su projektu dirba profesionalus fotografas Eimis Šeršniovas, kuris pastarosiomis savaitėmis lydėjo jaunuolių grupę ir išmokė įvairiausių fotografavimo subtilybių. Pirmojo susitikimo metu jis supažindino su anologine fotografija: į susitikimą atėjo nešinas pinhole senoviniu fotoaparatu bei 1982 metų gamybos juostele. „Esame pratę telefonu nuotraukas „pyškinti“ vieną po kitos ir nesijaudinti dėl to, kad pasitaikys susiliejusių ar nepavykusių kadrų. Šį kartą turėjome tik dvylikos kadrų juostelę, todėl į fotografavimą ir nuotraukų kompozicijas pažiūrėjome iš kitos pusės“, - pasakojo projekto koordinatorė.

Kitų susitikimų metu jaunuoliai buvo supažindinti ir su mobilografijos subtilybėmis: peizažo fotografavimu, vienos trečiosios taisykle, šešėlių bei atvaizdų panaudojimu fotografijose, nuotraukų retušavimo telefonu ypatumus. „Išbandėme ir fotografijos mitologiją, sužinojome iki tol negirdėtų sąvokų diptikas, reikšmes. Įvairių užduočių pagalba Eimis mums parodė kitokį matymo kampą“, - kalbėjo pašnekovė.

Bendradarbiavimas su muziejumi

Rokiškio krašto muziejaus muziejininkė - ekskursijų vadovė Ieva Černiauskaitė jauniesiems fotografams padėjo surasti parodai reikalingų XIX a. Rokiškio krašto nuotraukų. Taip pat suteikė informacijos apie dvaro teritorijoje esančią senovinių fotografijų parodą po atviru dangumi.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video