Tyzenhauzų palikuonys aplankė Rokiškį (0)

Publikuota: 2017-08-04 Kategorija: Kultūra
Tyzenhauzų palikuonys aplankė Rokiškį
Rokiškio krašto muziejaus nuotr. /

Rugpjūčio 3 d. Rokiškio krašto muziejuje, buvusiame Tyzenhauzenų šeimos dvare, bei Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje lankėsi von Tiesenhausenų giminės palikuonys. Priešpietę į muziejų atvykę svečiai, susidomėję Rokiškiu ir Tyzenhauzenų šeimos Rokiškyje istorija, mieste praleido keletą valandų.
Dvidešimt asmenų iš Vokietijos ir Lenkijos atvyko šeimomis. Ši von Tiesenhausenų giminaičių grupė savarankiška iniciatyva savo protėvių von Tiesenhausenų istorija domisi ir keliauja po Europą jų pėdsakais jau antras dešimtmetis. Ši von Tiesenhausenų giminės organizacija turi ir savo internetinį tinklapį, kuriame informuoja apie savo veiklą ir giminės narių gyvenimus. Tinklapį ir grupės veiklą kuruojantis Wolteris von Tiesenhausenas jau nuo 2001 metų kasmet parengia giminės naujienlaiškius, kuriuose trumpai pristato iškilesnes Tiesenhausenų giminės istorines asmenybes, informuoja apie šiandieninius giminės narius bei organizuojamus giminės susitikimus. Jau kelerius metus iš eilės von Tiesenhausenų palikuonys vasaromis bendrai keliauja po istorines vietas, susijusias su jų protėviais, ar lankosi pas giminės narius kitose valstybėse. Ankstesniais metais lankęsi Estijoje, Latvijoje, šiais metais jie suplanavo kelionę į Lietuvą. Pagrindiniu šios kelionės akcentu tapo Rokiškis. Prieš tai von Tiesenhausenų grupė apsilankė Kaune bei Nacionaliniame Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejuje, kur išvydo originalius Konstantino Tyzenhauzo ir Marijos Tyzenhauzaitės Pšezdzieckienės dailės darbus, taip pat aplankė Vilnių bei objektus, liudijančius Tyzenhauzų veiklą jame, tarp jų ir Marijos Tyzenhauzaitės Pšezdzieckienės įsteigtą buvusių akių ligų ligoninę dabartinėje Tyzenhauzų gatvėje. Su muziejininkais svečiai pasidalino įspūdžiais apie šiuos miestus bei parodė keletą pačių darytų nuotraukų. 
Į Rokiškį svečiai atvyko priešpiet ir pažintį su miestu pradėjo nuo bažnyčios. Didžiausią įspūdį svečiams paliko presbiterijoje abipus centrinio altoriaus stovinčios Tyzenhauzų giminės Rokiškyje pradininko Engelbrechto von Tiesenhauseno ir paskutiniojo vyriško giminės atstovo Reinoldo Tyzenhauzo skulptūros, kurias įrenginėjant bažnyčią XIX a. pabaigoje pagamino austrų skulptorius Otas von Kionigas. Svečiai pasakojo seniais žinoję apie Rokiškio bažnyčioje esančias skulptūras, tačiau seniai laukė progos išvysti jas gyvai ir įamžinti savo fotografijose. Alėja grįžtant į dvarą, svečiai turėjo progą palyginti dabartinius bažnyčios ir dvaro kraštovaizdžius palyginti su Konstantino Tyzenhauzo piešiniais. 
Dvare svečiai dar daugiau sužinojo apie Rokiškio Tyzenhauzus – Ignotą, Sofiją, Konstantiną, Mariją, Reinoldą. Keletą valandų užtrukusios ekskursijos metu svečiai, nepaisant nuovargio, išlaikė aktyviai klausėsi rūmų istorijos. Po ekskursijos su svečiais prie vaišių stalo susitiko Rokiškio krašto muziejaus direktorė, visuomeninės organizacijos „Tyzenhauzų paveldas“ atstovais. Von Tiesenhausenų giminės atstovai bei grupės vedantysis Wolteris von Tiesenhausenas pasidalino savo žiniomis apie von Tiesenhausenų giminės ištakas, parodė kartu atsivežtą giminės medį. Von Tiesenhausenų atstovai išreiškė interesą palaikyti ryšius ir dalintis turima medžiaga apie šią kilmingųjų von Tiesenhausenų/Tyzenhauzų šeimą. Po vizito Rokiškio krašto muziejuje svečiai savo kelionę tęsė į Latvijos teritoriją, sekdami tolesniais von Tiesenhausenų giminės pėdsakais.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video