Suvienyti gerumo: apie nedidelės komandos didelius darbus ir svajones (0)

Publikuota: 2017-12-14 Kategorija: Kultūra
Suvienyti gerumo: apie nedidelės komandos didelius darbus ir svajones
„Rokiškio Sirena“ / Rokiškio dekanato Caritas per metus atliko gausybę gerų darbų.

Adventas – puikus metas dvasiniam tobulėjimui, apmąstymams bei praėjusių metų darbų analizei. Tad Rokiškio dekanato Caritas organizacija sukvietė draugus į susirinkimą ir adventinę popietę. Nors Carito komanda nėra didelė – vos dvylika savanorių, tačiau per metus ji nuveikė didelius darbus, atlaikė didelius iššūkius. Apie tai, kad organizacijos devizas „Gerumas mus vienija“ nėra tik skambus šūkis, liudija pilnutėlė salė Caritas draugų: nuo jaunųjų šaulių, socialinių darbuotojų, policijos pareigūnų, iki politikų. O Rokiškio dekanato Carito vadovas dekanas Eimantas Novikas jau kelia sau ir bendražygiams naujus tikslus, kaip patys sako, „eiti į gylį“, pastebėti net tuos, kurie lieka atstumtaisiais net ne įprastinio gyvenimo paraštėse, o už jų…  Dekanas prasitarė ir apie didžiulę svajonę: Caritas patalpose įrengti vietą pašnekesiams. Nes šiandieninis žmogus alksta ne tik duonos, bet ir bendravimo…

Apie prarastą artumą
Po sekmadienio šv. Mišių į Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato parapijos namus rinkosi gausus būrys rokiškėnų. Jauki popietė „Advento piligrimystė į širdies Betliejų“ prasidėjo nuo dovanų: kiekvienas atėjęs gavo žvakutę su nuoširdžiu palinkėjimu. Susitikimą pradėjo Rokiškio dekanato Caritas vadovas dekanas E. Novikas. Jis uždavė retorinį klausimą – kada atsirado vienišumas ir skurdas? Daugelis pagalvojo, kad šios dvi visuomenės ydos, tikriausiai, yra modernios visuomenės ženklas. Anaiptol. Kaip sakė dekanas, vienišumas ir skurdas žmoniją lydi nuo pat jos pradžios. Tuomet, kai Rojuje Adomas ir Ieva pasidavė Šėtono gundymui, jie pirmą kartą pajuto vienatvę ir skurdą.
Dekanas priminė ankstyvąją krikščionybės istoriją, laikus, kai pirmosios apaštalų bendruomenės dalinosi savo ištekliais. Ir žmonės nebuvo vieni. Tą liudija Jėzaus pavyzdys – jį visada supo minios. Tačiau stiprėjantis žmogaus individualizmas, noras pačiam valdyti savo turtą ir išteklius, didino vienišumą ir atskirtį. „Kai žmogus nori pats viską valdyti, jis praranda kito artumą. Dievo artumą“, – sakė dekanas. Todėl jis minėjo Carito tikslus – „eiti į gylį“, eiti pas tuos, kurie atsidūrė netgi už įprastinės visuomenės paraščių. Pas tuos, kurie „iškrito“ iš mūsų visuomenės, tapo nematomi ar nenorimi pamatyti.

Apie bendravimo dovaną
Dekanas pasakojo apie aktyvią Carito veiklą šalyje ir rajone. Lietuvoje ši organizacija vienija per 4 tūkst. savanorių. Ji teikia kompleksinę pagalbą ne tik šeimoms, ligoninėms, skurstantiesiems, bet ir nuteistiesiems, benamiams, prekybos žmonėmis aukoms.
Dekano teigimu, jau antrus metus Panevėžio vyskupijos Caritas teikia galimybę pasinaudoti nemokama teisine pagalba tiems, kuriems mokamos teisininkų paslaugos yra ne pagal kišenę. Tam reiktų kreiptis į dekanato Caritą, ten bus suteikta detalesnė informacija.
Caritas Rokiškyje dalina „Maisto banko“ paramą maistu, šelpia drabužiais. Tačiau, dekano E. Noviko teigimu, žmogui reikia ne tik maisto, ne tik drabužio, bet ir dėmesio, šilumos, galimybės pabendrauti, būti išklausytam. Todėl dekanas artėjančių Kalėdų proga prasitarė apie savo svajonę – Caritas patalpose įrengti  išklausymo kampelį: vietą pašnekesiams, kad atėję maisto ar drabužių, žmonės galėtų ir pabendrauti su savanoriais. Jais pasisiūlė būti ir Seimo narys Raimundas Martinėlis, ir meras Antanas Vagonis, ir popietėje viešėję policijos pareigūnai.

Apie solidžią veiklą skaičiais
Carito Rokiškyje vedėja Dangira Šatienė pristatė organizacijos veiklą skaičiais. Šiuo metu Rokiškio dekanato Caritas organizacija turi dvylika savanorių. Tikimasi, kad artimiausiu metu jų gretos pagausės: popietės metu paraišką tapti savanoriu užpildė dar vienas asmuo. Taigi, nedidelei komandai veiklos netrūksta.
Po skandalo dėl dingusių „Maisto banko“ produktų, jų dalinimą Rokiškyje šiemet perėmė Caritas organizacija. Kaip sakė D. Šatienė, šis darbas buvo nemenkas iššūkis. Ir ne tik dėl „Maisto banko“ produktų dalinimui mesto  nepasitikėjimo šešėlio. Tai didelė veikla. Per vienuolika šių metų mėnesių Caritas 400 asmenų išdalino 10 400 kg įvairiausių maisto produktų. Taip pat su talkininkais buvo rengiamos tradicinės pavasarinė ir rudeninė „Maisto banko“ produktų rinkimo akcijos, kurių metu mūsų rajono žmonės skurstantiesiems paaukojo 1400 įvairiausių ilgai negendančių maisto produktų.
Caritas savanorės šiemet iš aukotojų gavo per 1940 kg drabužių. O skurstantiesiems išdalino net 5180 kg. Pasak vadovės, tai nebuvo tiesiog mechaninis veiksmas – iš vienų paimti, o kitiems paduoti. Aukotus drabužius reikėjo išrūšiuoti: atrinkti netinkamus, drabužius išskalbti ir sutvarkyti. O tai, kad drabužių išdalinta du su puse karto daugiau, nei surinkta, nėra aritmetinė klaida ataskaitoje: tiesiog Caritas moterys peržiūrėjo, išrūšiavo ir išdalino per keletą metų sukauptas drabužių atsargas. Tai – imlus laikui darbas: mat kai kurie rokiškėnai  vis dar mano, kad labdarai galima atiduoti tai, kas šiaip iškeliautų į šiukšliadėžę: suplyšusius, užnešiotus, kelių dešimčių metų senumo drabužius…
Caritas savanorės globoja ir lanko kelis nepasiturinčius asmenis, padeda jiems nudirbti įvairius buities darbus. Ši veikla ypatingai atskleidžia noro bendrauti, gero žodžio, tinkamo pavyzdžio svarbą.
Kartą per mėnesį savanorės lankosi rajono ligoninėje, bendrauja su ligoniais. Taip pat Caritas moterys tvarko bažnyčią ir jos aplinką, puošia ją atlaidų ir kitų švenčių proga.
Caritas savanorė Zita Stalauskienė pakvietė rokiškėnus užsukti į turtingą organizacijos biblioteką. Joje yra ne tik visas Šventasis Raštas, bet ir gausybė kitų retų, vertingų knygų.
Rokiškio Caritas žmonės taip pat pastebimi įvairiausių Panevėžio vyskupijos švenčių ir renginių metu, organizuoja įdomias išvykas. O šių metų įspūdingiausia kelionė buvo į Palaimintojo Teofiliaus Matulionio beatifikacijos iškilmę Vilniuje.

Apie saugią kaimynystę
Apie bendrystės prasmę kalbėjo ir popietės svečiai: Seimo narys R. Martinėlis, meras A. Vagonis, Obelių vaikų globos namų direktoriaus pavaduotoja Elona Adomavičienė, Obelių savarankiško gyvenimo namų vyriausioji socialinė darbuotoja Jolanta Paukštienė, kuri į renginį atvyko su savo vadovaujamos kuopos jaunaisiais šauliais. Jiems dekanas E. Novikas įteikė padėkas už pagalbą rengiant „Maisto banko“ akcijas mūsų rajone. O Rokiškio rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkas Algis Veikšys atvežė dovaną – rajono tautodailininko iš šiaudų sukurtą paveikslą „Vienkiemis“.
Apie tai, kokia svarbi kiekvienam žmogui bendrystė su jį supančiais žmonėmis, kalbėjo ir rajono policijos komisariato pareigūnai, Rokiškio parapijos vadovui dekanui E. Novikui įteikę lentelę, bylojančią, kad parapijos namai prisijungė prie saugios kaimynystės iniciatyvos.
Jaukioje Advento popietėje rokiškėnai turėjo progą susipažinti su svečiais iš Pasvalio rajono Kiburių parapijos. Joje anksčiau kunigavo dekanas E. Novikas. Į svečius atvyko šios parapijos giedotojai. Pritariant gitaroms skambėjo ir žinomos šlovinimo giesmės, ir psalmės, ir dainos apie Kalėdų prasmę, jų laukimą. Po šilto koncerto – smagios vaišės ir pokalbiai prie arbatos puodelio.
Caritas lankytojus priima pirmadieniais, trečiadieniais, ketvirtadieniais ir penktadieniais 9-12 val.
„Rokiškio Sirenos“ inform.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video