Skemų socialinės globos namuose – įspūdingas plenero uždarymas (2)

Publikuota: 2017-07-02 Kategorija: Kultūra
Skemų socialinės globos namuose – įspūdingas plenero uždarymas
Skemų socialinės globos namų archyvo nuotr. /

Aštuonioliktasis Skemų socialinės globos namuose surengtas pleneras uždarytas įspūdingai: namų gyventojams ir svečiams griežė Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinio orchestras.  O šeši menininkai globos namų erdves papuošė nuostabiais kūriniais. Tiesa, šventės planus teko pakoreguoti dėl ištisai pliaupiančio lietaus.

Pirmiausia Skemų žmonės, Skemų socialinės globos namų globotiniai, darbuotojai ir šventės svečiai rinkosi į įstaigos koplytėlę. Mat kartu su plenero uždarymu švenčiamos ir koplytėlės pašventinimo pirmosios metinės. Šv. Mišias aukojo Obelių, Kriaunų ir Aleksandravėlės klebonas Laimonas Nedveckas. Kadangi koplytėlė nedidukė, joje netilpo visi tikintieji. Jiems prie koplytėlės prieigose buvo pastatytos erdvios palapinės su suoliukais. Specialiai įrengta palapinė išpažintims. Jų klausė Rokiškio dekanato dekanas Eimantas Novikas. Specialios įgarsinimo aparatūros dėka tikintieji lauke puikiai galėjo klausyti šv. Mišių. Juos sužavėjo nuoširdus ir šiltas kunigo L. Nedvecko pamokslas. Tradicines šv. Mišių giesmes, pritardami kanklėmis ir birbyne, giedojo  Vilniaus mokytojų namų liaudiškos muzikos ansamblis „Kankleliai“.

Lietus gerokai sugadino šventės scenarijų. Jis pliaupė taip įkyriai, kad daugelį plenero metu sukurtų kūrinių šventės svečiai apžiūrėjo tik paskubomis. Pirmasis kūrinys – kalvio Sauliaus Kronio sukurti metaliniai angelai ir įspūdingas lietuviškų motyvų  kryžius-saulutė papuošė koplytėlės fasadą. Medžio drožėjo Gintaro Varno naujausią kūrinį – Švč. Mergelės Marijos skulptūrą – renginio vedantysis dailininkas Arvydas Bagdonas pasiūlė apžiūrėti pro atvertą palapinės langą. Skėčių miškas išdygo prie skulptoriaus Domininko Čepo sukurtos Šventosios šeimynos skulptūros. Akmenyje itin plastiškai išskaptuotas Šventosios šeimos paveikslas su gausybe plastiškų detalių: čia jaukiai prisiglaudęs jautukas, prie šv. Juozapo šono susirangę avytė ir asilėlis. Beje, pastarasis statant skulptūrą šiek tiek nukentėjo: keliant ją į nuolatinę vietą, skulptūra išsprūdo iš krano įtvirtinimų. Tačiau, pasak dailininko Arūno Augučio, ši buvo sukurta taip techniškai preciziškai, kad incidento metu tik nežymiai nukentėjo asilėlio kojytė, tačiau ir ją pavyko sutvarkyti.

Kita stotelė – namelis, papuoštas tautodailininkės Birutės Dapkienės tapytomis langinėmis, kurioms pasirinktas medžio vaizdinys.

Dailininko A. Augučio keramikos kūriniai papuošė Skemų socialinių globos namų sieną. Dailiuose keramikos paveiksluose – ir menininkų įkvėpėjai Pegasas bei Mūza, ir patys dailininkai, užfiksuoti kūrybinio proceso akimirkomis. Beje, kūriniai ir funkcionalūs: antai save A. Augutis pavaizdavo lipdantį švilpynę, kuri pūstelėjus puikiai švilpia.

Dailininko A. Bagdono freska – pikantiška. Jai pasirinkta milžiniško akvariumo, tokio populiaraus prekybos centruose, tema. Akvariume – gausu plėšriųjų žuvų, šiepiančių aštrius it pjūklai dantis. Ironiškasis dailininkas savo portretą nutapė ryklio nasruose. O štai dailiosioms undinėms teko iškęsti… šiokią tokią cenzūrą: iš pradžių dailininkas jas nutapė be bikinio viršutinės dalies. Tačiau paskui paveikslą pakoregavo – undinėlėms nupiešė jūržolių liemenėles.

 

Plenero rezultatas – ne tik šie kūriniai, kurie papuoš ir taip jaukią Skemų socialinės globos namų aplinką. Kūrybiniame procese aktyviai dalyvavo šių namų globotiniai. Ypatingo jų susidomėjimo sulaukė dailininko A. Augučio keramikos pamokos. O norinčiųjų kartu su kalviu S. Kroniu sukurti savo laimės pasagėlę buvo tiek, kad visuose Skemuose pritrūkta metalo laužo.

Apžiūrėję plenero vaisius, susirinkusieji skubėjo į įstaigos valgyklą. Į ją iš išpuoselėtų žaliųjų Skemų socialinės globos namų žaliųjų erdvių buvo perkeltas Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinio orchestro, vadovaujamo maestro Donato Katkaus, koncertas. Prieš jį – sveikinimai įstaigos direktoriui Gintarui Girštautui ir plenero dalyviams. Jiems Seimo Kultūros komiteto pirmininko Ramūno Karbauskio ir Seimo nario Raimundo Martinėlio padėkas įteikė R. Martinėlio padėjėja Lina Dūdaitė-Kralikienė. Ji sveikinimo kalboje akcentavo meno ir sakralinių erdvių svarbą didžiausia Rokiškio rajono šeima vadinamamiems Skemų socialinės globos namų gyventojams ir darbuotojams.

Apie kiekvieno žmogaus grožį ir unikalumą kalbėjo maestro D. Katkus. Jis teigė, kad kiekvienas smuikas, kiekviena violončelė turi savitą, išskirtinį skambesį – nėra dviejų vienodai skambančių instrumentų. Lygiai taip pat ir kiekvienas žmogus yra nepakartojamas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video