Salų parapijai – džiugios žinos: gražuolė bažnyčia laukia remonto (5)

Publikuota: 2018-09-20 Kategorija: Kultūra
Salų parapijai – džiugios žinos: gražuolė bažnyčia laukia remonto

Popiežiaus vizito išvakarės Salų parapijai ypač džiugios. Kaip sakė Kamajų, Salų ir Duokiškio klebonas Andrius Šukys, nežinomybės laikotarpis pagaliau baigėsi: gražuolė medinė Salų bažnyčia netrukus pasipuoš pastoliais – jau pasirašytos jos renovacijos sutartys, paskirti darbų rangovai. Bažnyčios rekonstrukcijos darbai atneš didelę naudą ne tik Salų parapijai, bet ir miesteliui. Juk dabartinė jos būklė, ekspertų manymu, artima avarinei.

Svajojo jau prieš metus
Apie tai, kad gražuolė medinė Salų bažnyčia pasipuoš pastoliais, dvasininkas ir parapijiečiai tikėjosi jau pernai. Deja. „Rokiškio Sirena“ sulaukė netgi pasipiktinusio saliečio skambučio: kaip gi čia taip, negi užuot rengus didžiulius ir brangius projektus, negalima tiesiog nupirkti kibiro kito dažų, pastatyti kopiečių ir... Už tokią „saviveiklą“ grėstų didžiulės baudos – Salų bažnyčia yra vertingas paminklas.
Juolab, kad bažnyčios remontui tikrai neužteks kelių kibirų dažų ir kelių iniciatyvių parapijiečių: dar 2015 m. Valstybinės įmonės „Lietuvos paminklai“ atlikto išsamius statinio techninės būklės tyrimo metu nustatyta, kad. „bažnyčios sienų medinių konstrukcijų būklė artima saugos ribai ir turi galimos avarinės būklės požymių“. Būtina keisti senąją stogo dangą, sudarytą iš čerpių ir šiferio, grebėstus. Reikalingas kapitalinis stogo dangos, medinių konstrukcijų bei sienų remontas, deformuojasi nuolat drėkstantys pamatai.O tai jau nemenkos investicijos.
Todėl nieko stebėtino, kad rengiantis jos restauracijai, jau nuo 2015-ųjų buvo atlikta daugybė įvairiausių tyrimų, tam panaudotos solidžios lėšos. Tačiau šių investicijų rezultatų, kaip sako kunigas A. Šukys, parapijiečiams neparodysi. Jie remontu, it apaštalas Tomas Kristaus prisikėlimu, pradėtų tikėti tik tuomet, kai gautų neginčijamus įrodymus, t.y. išvydę pastoliais apkaltą bažnyčią.  
Apie būtinybę remontuoti bent jau bažnyčios fasadą, kalbėjo ir Salų bendruomenės žmonės. Sutvarkyta bažnyčia taptų miestelio, kuriame vyksta aktyvus kultūrinis gyvenimas, tikimasi pritraukti turistų, puošmena.

Domėjosi patys
O tai nutiks, klebono A. Šukio žiniomis, jau netrukus. Tiesa, tyla pastarąjį projektą gaubė iki pat vasaros pabaigos. „Kadangi turiu paaiškinti parapijiečiams, kokia situacija yra su Salų bažnyčia, išsiunčiau užklausas įvairioms rekonstrukcijos projektu besirūpinusioms institucijoms“, – sakė pašnekovas. Rugpjūčio 20-ąją jis gavo Valstybinės įmonės „Lietuvos paminklai“ raštą, kuriame teigiama, kad Lietuvos Respublikos ir Šventojo sosto sutarties dėl bendradarbiavimo kultūros ir švietimo srityse (paveldotvarka) įgyvendinimo 2018 m. programoje yra numatyta pradėti Panevėžio vyskupijos Salų Šv. Kryžiaus bažnyčios, Kamajų sen., Rokiškio raj, stogo ir fasadų tvarkybos (remonto, restauravimo, avarijos grėsmės pašalinimo) darbai.
Rugpjūčio mėn. pabaigoje, kai buvo parengtas šis atsakymas į kunigo A. Šukio užklausą, „Lietuvos paminklai“ ieškojo darbams rangovo bažnyčios pastato mūro, sienų medinių konstrukcijų ir išorės apdailos, stogo konstrukcijų, stogo dangos bei lietaus vandens nuvedimo sistemos, langų, bokšto, lauko durų, kalvių darbo gaminių (kryžių, grotų) tvarkymo darbus bei apsaugos techninių priemonių – žaibosaugos įrengimą.
Kai gavusį šį raštą kunigą A. Šukį kalbino „Rokiškio sirena“, jis buvo nusiteikęs atsargiai optimistiškai: puiku, kad bažnyčios tvarkymo reikalai juda į priekį, tačiau apčiuopiami darbai, žinant rangovo parinkimo ir kitų procedūrų sudėtingumą, gali ir užtrukti.
Tačiau po šio rašto bažnyčios tvarkymo reikalai pajudėjo ypač sparčiai. Nė mėnesiui nepraėjus jau žinomas rangovas – UAB „Rokiškio apdaila“.
Jau aiškios ir šiemet remontui skirtos lėšos: spalį Salų bažnyčios remontui bus skirta 18 tūkst., lapkritį –19131 Eur, viso – 37131 Eur.  
Vadinasi, jau spalį prasidės matomi ir apčiuopiami šios bažnyčios tvarkymo darbai, ir iki žiemos parapijiečiai jau pamatys pirmuosius šių darbų vaisius.  
„Rokiškio Sirena“ primena, kad 1887-1888 m. Salose iškilusi žinomo architekto Georgo Vernerio projektuota medinė neogotikinė Šv. Kryžiaus bažnyčia menotyrininkų vadinama medinės neogotikos grynuoliu. Šis architektas, beje, projektavo ir Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčią. Pirmasis ir kol kas vienintelis bažnyčios kapitalinis remontas buvo atliktas… 1939-aisiais. Kitaip sakant, prieš 79 metus.

Pasakius A, reiktų pasakyti ir B
Nors parapijos finansinis indėlis į remontą, lyginant su paties projekto verte – per pusę milijono eurų – nėra labai didelis, tačiau parapijai, kaip sako klebonas A. Šukys, net ir keli tūkstančiai eurų prisidėjimo lėšų yra nemenkas iššūkis. O kur dar kiti, į jokius projektus neįtraukti einamieji bažnyčios priežiūros darbai?
Antai, visų trijų A. Šukio administruojamų parapijų bažnyčių, kaip ir nemažai kitų šalies bažnyčių, Achilo kulnas – elektros instaliacija. Pasenusi, nebeatitinkanti nūdienos standartų ir reikalavimų. Pakeisti ją naujesne – didelės investicijos. „Antai, bažnyčios vidų apžiūri inžinierius. Užsiminiau jam apie elektros instaliacijos keitimą. „O čia, – sako jis, – jau kito projekto reikia“. Sutvarkysim, išgražinsim bažnyčią ir... rizikuosime ja dėl galimo elektros instaliacijos gedimo. Argi ne logiškiausia būtų visas šias problemas tvarkyti vienu metu?“ – sveikos šeimininkiškos logikos pasigedo pašnekovas.
Kaip klebonas teigė ataskaitoje Panevėžio vyskupui, būtina atnaujinti elektros instaliaciją ir suremontuoti šventoriaus tvorą. Ir vargonai jau prastokos būklės.
Ne tik Salų bažnyčia, bet ir kiti parapijos pastatai – ne pačios geriausios būklės: senoji klebonija – avarinės būklės, naujoji – renovuotina.
Bažnyčios įsakymai teigia, kad parapijiečių pareiga išlaikyti bažnyčią ir jos tarnus. Tačiau nedidelei parapijai tai didelis iššūkis. Netgi dosni metinių atlaidų rinkliava, pasak kunigo A. Šukio, dosni atrodo tik iki tol, kol sėdama už stalo „suvesti buhalteriją“.
Juk tam, kad atlaidai būtų įdomūs, patrauklūs parapijiečiams, į juos atvyktų svečias kunigas, giedotojai, būtų papuošta bažnyčia, reikia investicijų. Kurios, skirtingai nei tądien gerokai nei įprastai pilnesnis aukų krepšelis, plika akimi nematomos. Didžiuosiuose atlaiduose, pasak kunigo, surenkama apie 300 Eur aukų. Išskaičiavus pasirengimo atlaidams išlaidas, atrodytų, solidi suma gerokai aptirpsta, o kartais jos ir visai nebelieka...
Tačiau didieji parapijos atlaidai būna tik kartą per metus. „Bet juk ir iki tos šventės metus išgyventi reikia“, – sako pašnekovas.
Jis apie mažų parapijų būklę atvirai kalba ne pirmuosius metus, nes mano, kad parapijiečiai turi žinoti tikrąją jų padėtį.
Prisidėti prie Salų šv. Kryžiaus bažnyčios remonto galima paaukojus lėšų į Salų šv. Kryžiaus parapijos sąskaitą Swedbank LT 837300010086706765 kodas 191266823.

Parapija nedidelė,
bet veikli
Šį pavasarį Kamajų, Salų bei Duokiškio parapijas vizitavo Panevėžio vyskupas. Vizitacijos įvertinimas – puikus. Salų parapija, nors ir nedidelė, tačiau veikli. „Salų parapijoje vizitacijos metu gyveno 291 žmogus, iš jų 244 katalikai, 47 savęs nepriskiria katalikų Bažnyčiai. Kasmet  rugsėjo mėn. švenčiami vieneri atlaidai. Sekmadieniais šv. Mišių aukoje vidutiniškai dalyvauja iki 20 žmonių. Pasauliečiai skaito Dievo Žodį, renka aukas. Reguliariai atnaujinamas Švč. Sakramentas. Tikinčiųjų maldingumui puoselėti pasitelkiama asmeninė ir bendruomeninė malda, Rožinio malda sekmadieniais prieš šv. Mišias. Parapijoje yra 20 Gyvojo Rožinio draugijos narių. Maždaug 10 aktyvumu pasižyminčių asmenų atlieka įvairias tarnystes. Tikintieji dalyvauja piligriminėse kelionėse kartu su Kamajų parapija“, – teigiama kunigo A. Šukio parengtoje ataskaitoje.

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video