Rokiškio miesto gimtadienis: renginių gausa ir žvilgsniai į praeitį (2)

Publikuota: 2018-09-07 Kategorija: Kultūra
Rokiškio miesto gimtadienis: renginių gausa ir žvilgsniai į praeitį
Rokiškio Sirena arch. nuotr. /

Rugsėjis Rokiškiui itin svarbus – šį mėnesį vyks jau 519-asis miesto gimtadienis, kuris išsiskirs ne tik renginių gausa, bet ir žvilgsniais į praeitį, istorijos atgarsiais, koncertais, įvairiomis pramogomis visai šeimai ir, žinoma, daugybe staigmenų. Apie taip visų laukiamą renginį, kurio idėjos įgyvendinamos bus rugsėjo 14-16 dienomis, papasakojo kultūros žmonės, arba kitaip – Rokiškio kultūros centro darbuotojai, kurie ir pasistengė, jog šventė įvyktų ir išliktų kiekvieno miestelėno bei miesto svečio širdyje.

Pirmoji – šviesos diena (rugsėjo 14 d.)

Kaip pasakojo Rokiškio kultūrinės veiklos koordinatorė-organizatorė Audronė Telšinskienė, miesto gimtadienio šventę Rokiškio krašto muziejuje 17 val. atidarys Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) studentų klasikinės muzikos koncertas „Late Junctions: netikėta autentiškų garso derinių ir žanrų jungtis“. koncerto pertraukos metu vyks iškilmingas XI-osios Juozo Keliuočio literatūrinės premijos įteikimas.

Nuo 18 val. šventės lankytojai bus laukiami kultūros centro antro aukšto foje. “Visą dieną vyks paroda „Daiktų refleksijos“, kurioje pamatysime įvairius daiktus iš mus supančios aplinkos, turinčius savo istoriją, nes kiekvienas parodos fragmentas yra atneštas miestelėnų,“ – apie parodą kalbėjo koordinatorė.

Pasigrožėję paroda, kultūros centro lankytojai bus kviečiami į didžiąją salę, kurioje pastarieji galės gėrėtis spektakliu „Barbora Radvilaitė“. „Žygimanto ir Barboros meilės istoriją girdėjome visi. Tačiau didžiausias spektaklio netikėtumas tas, jog spektaklį pastatė daugelio mylima Kupiškio kultūros centro režisierė Neringa Danienė“, – sakė A. Telšinskienė.

Spektakliui pasibaigus 22 valandą eglių kino slėnyje visų naktinėtojų lauks siaubo kino seansas.

Antroji – gyvybės diena (rugsėjo15 d.)

Gyvybės dieną atgis ne tik pagrindinės miesto aikštės, bet ir šimtametė miesto istorija. „Svečiams pasivaikščiojus po Respublikos gatvėje 10 val. atidaromą mugę “Lyg iš Gausybės rago…” visi šventės svečiai staiga persikels šimtmečiu atgal – 12 val. Nepriklausomybės aikštėje ims šurmuliuoti šimtmečio turgus siūlantis ekologiškus bei mūsų paveldo produktus. Kadangi turgaus metu vyks istorinė fotosesija „Laiko vežimai į praeitį“, į turgų atvykstančius kviečiame dabintis to šimtmečio atributais, taip, kaip dabindavosi mūsų seneliai, močiutės proseneliai: moterys – baltomis skarelėmis, vyrai – puošniomis liemenėmis,“ – pasakojo kultūrinių renginių koordinatorė-režisierė Vida Burakovienė pridurdama, jog nepamirštumėte ateiti palaikyti savo seniūnijos atstovus – turgaus metu vyks seniūnijų varžytuvės.

Kultūros centro direktorė Irena Matelienė pasakojo, jog šimtmečio turgaus idėja kilo šventę sutapatinus Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiu. „Kadangi šiemet švenčiame ir nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį, nusprendėme keltis būtent tiek pat metų atgal ir bene visus gimtadienio renginius sutapatinti su senove. O kodėl būtent turgus? Ieškodami įvairių akcentų šventei atradome labai daug to seno, autentiško turgaus fotografijų ir kadangi jis buvo taip ryškiai išreikštas, už to užsikabinome,“ – kalbėjo I. Matelienė.

Turgaus vietoje 14 val. taipogi vyks „Tyzenhauzų paveldo“ organizauojamas langinių plenero pristatymas, kurį praskaidrins Rokiškio turizmo ir tradicinių amatų informavimo ir koordinavimo centro (TTAIKC) folkloro ansamblis „Gastauta“. Rokiškio miesto senamiestį papuoš net 20 iš Šiaulių, Vilniaus, Panevežio, Rokiškio ir Daugpilio atvykusių menininkų tapytų langinių.

“Prašurmuliavus šimtmečio turgui, 15 val. visi keliamės į savivaldybės aikštę, kurioje grožėsimės didžiausią šventės atributą – Mažąją Dainų šventę „Vienybė težydi“. Joje išvysime jungtinę Rokiškio rajono mėgėjų meno kolektyvų programą, kuri buvo pristatyta tikroje Dainų šventėje Vilniuje. Mažosios Dainų šventės metu pasirodys net šešiolika kolektyvų: girdėsime jungtinį chorą, stebėsime teatro, folkloro bei kapelų pasirodymus,“ – pasakojo renginių koordinatorė Audronė. „Tai – šventės šerdis, kurį interpretuoti turėtume kaip sakralų dalyką,“ – pridūrė I. Matelienė.

Kultūrinę dienos dalį finišuos 19.00 val. Prie kultūros centro vyksiantis naujos erdvės, Poezijos kampo, atidarymas. „Atidarymo metu vyks poezijos skaitymai bei penkiolikos autorinių suolelių pristatymas. Šios erdvės sukūrimo „laurus“ dalinamės su Danguole Kondratenkiene, kurios didelėmis pastangomis gimė ši unikali poezijai skirta erdvė,“ – kalbėjo kultūros centro direktorė.

Aplankius kultūrinius renginius, gimtadienio dalyviai bus kviečiami atgal į Rokiškio miesto centrą. „Eidami Respublikos gatve pro vis dar bešurmuliuojančią mugę, Nepriklausomybės aikštėje rajono gyventojai bei svečiai mėgausis pramogine šventes pramoga, kurioje pasirodys lietuviškame „ X faktoriuje“ išgarsėjusi merginų grupė „Golden age“ ir į Venesualą kviečiantys „Antikvariniai Kašpirovskio dantys,“ - pasakojo šventės organizatoriai. Po koncerto namo neskubančių svečių lauks naktinė diskoteka su DJ bei šventiniai fejerverkai.

Paskutinė – Galybės diena (rugsėjo 15 d.)

Paskutiniąją Rokiškio miesto gimtadienio dieną organizatoriai kviečia visus 12 val. į Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčią, kurioje vyks Šv. Mato atlaidai. Po jų – XIX-ojo Tarptautinio vargonų muzikos festivalio, skirto čekų muzikui, pedagogui, vargonininkui Rudolfui Lymanui, uždarymo koncertas.

Atsipūtus po nuostabių muzikos garsų Liongino Šepkos parke 15-17 val. lankytojų lauks miesto piknikas „Burbulų“ fiesta. „Šis piknikas – tai „Interreg“ projekto su Latvija dalis ir be galo įspūdingas renginys, kuriam tikimės suburti kuo daugiau šeimų bei jiems suteikti gerų ir tik teigiamų emocijų,“ – pasakojo viena iš renginio organizatorių Monika Gorovniova. Pastarosios teigimu kartu su šeimomis burbulus pūs Smurfai, o gražiausių ir didžiausių burbulų savininkai bus apdovanoti prizais.

Kaip pasakojo kultūros centro direktorė Irena Matelienė Miesto piknike šeimų laukia daugybė staigmenų ir miestelėnų pasirodymų: „Kūrėme jaukią aplinką savo krašto žmonėms, kurie galbūt nedrįstų pasirodyti didžiojoje scenoje, tačiau L. Šepkos parko piknike galės pasijausti drąsiai ir nesibaimindami atlikti savo pasirodymus,“ – komentavo I. Matelienė.

„Miesto pikniko metu išpuoštame parke gimtadienio šventės dalyvius linksmins grupės „Mes“ ir „Rakštis“ bei kiti muzikiniai pasirodymai, vyks edukacinės programos, įvairių darbų parodos. Atskirose erdvėse matysime tiek jaunimo, tiek senjorų pasirodymus, tačiau kokie jie – sužinosite apsilankę Liongino Šepkos parke,“ – šypsojosi kultūros centro direktorė.

Sunkumų... nebūna?

Rokiškio miesto gimtadienio organizatoriai atviravo, kad pasiruošimai šventėms trunka ištisus metus. „Kadangi per metus turime tikrai ne vieną ir ne du renginius, jiems nuoširdžiai ir aktyviai ruošiamės – nuo vienos šventės iki kitos. Ir taip nuolat,“ – sakė I. Matelienė. Moteris džiaugėsi, jog bene visi pasirodymai bus atliekami Rokiškio rajono gyventojų – išskyrus pramoginę renginio dalį, kurioje žiūrovus linksmins žymios Lietuvos grupės.

„Smagu, kad visi rajono gyventojai noriai bendradarbiauja, todėl su organizavimo sunkumais praktiškai nesusiduriame. Labai džiaugiamės, kad pasirodymus rengti Miesto pikniko metu atsiliepė labai daug norinčiųjų – todėl jis bus spalvingas ir unikalus. Visas organizavimo darbas komandinis – tiek su kultūros centro kolektyvu, tiek ir su pačiais miestelėnais,“ – pokalbį užbaigė kultūros centro direktorė Irena Matelienė.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video