Literatūrinės premijos konkurso pristatyme – ypatingi svečiai (1)

Publikuota: 2017-06-08 Kategorija: Kultūra
Literatūrinės premijos konkurso pristatyme – ypatingi svečiai
Ieva Rakauskaitė / Susidomėjusių literatūrinės premijos pristatymu netrūko.

Birželio 7-ąją, Rokiškio krašto muziejuje surengtas literatūrinės premijos „Alės Rūtos ir Alės Kazickienės vardu“ konkurso pristatymas. Jo metu buvo visko: jaudulio, graudulio, apimančio ilgesio, bet daugiausia – džiaugsmo ir plačios šypsenos, kuri nuolat pasirodydavo kiekvieno veiduose, klausantis nuostabių, nuoširdumu spinduliuojančių žmonių, o ypatingai rašytojos Alės Rūtos, nors matė ir girdėjo ją tik vaizdo projektoriaus ekrane...

 

Ypatingi svečiai


Į literatūros premijos konkurso pristatymą atvyko ypatingų svečių: scenarijų autorius, režisierius, operatorius, prodiuseris Algirdas Tarvydas,  Aleksandros duktė, Kazickų šeimos fondo prezidentė Jūratė Kazickaitė, Alės Rūtos duktė, gyvenanti Lietuvoje, Vijolė Arbas, Kazickų šeimos fondo direktorė Neila Baumilienė. Sveikinimo žodį tarė Rokiškio rajono meras Antanas Vagonis, kuris atvykusius svečius apibūdino kaip nedidelius šventuosius, atsiųstus į žemę. Tuojau po mūsų mero kalbos, režisierius Algirdas Tarvydas pristatė dokumentinį filmą „Alė Rūta. Ilgesys“ (2016).
A. Tarvydas yra nufilmavęs daugiau kaip 500 kino žurnalų „Tarybų Lietuva“ ir „Lietuvos kronika“ siužetų, 40 kino žurnalų, sukūrė 26 autorinius kino žurnalus ir kaip operatorius nufilmavo 41 dokumentinį filmą. Kodėl būtent šis žanras? Atsakymas paprastas: dokumentiniai filmai apie žymius žmones, kurie nusipelno būti įamžinti, išreiškia geriausias tautos mintis, siekius.

Alė Rūta - rašytoja, savo kūrybą atidavusi Lietuvai


Dokumentinis filmas „Alė Rūta. Ilgesys“ sujaudino ir palietė sielą, kadangi tokie žmonės kaip Alė Rūta - ypatingi, o savo paprastumu dar artimesni širdžiai. Ji – charizmatiška, tiesmukiška, save laikiusi šimtaprocentinė lietuve, nors ir gyvenusi svetur, Amerikoje. Rašytojai kūryba – laisvas dalykas, kylantis iš laisvos valios. Nuostabą kėlė jos begalinis noras įprasminti tautos, lietuvio sielą, kad ji išliktų. Rašytoja įsitikinusi, kad lietuvių tauta - nemari ir visada prisikels, kad ir kas nutiktų.
Alė Rūta rašė iš begalinės nostalgijos, noro išreikšti save ir pratęsti tautos egzistenciją. Kūrybą atidavė Lietuvai, jokiu būdu ne svetimiems, o pelnas, garbė, pripažinimas – nereikalingi dalykai. Ji tvirtino, kad viskas ateina per darbą ir per vargus, todėl ko nors imantis, privalai atiduoti visą save.
Konkurso pristatymas
ir premija
Po tokio jaudinančio dokumentinio filmo, žodį tarė buvęs Kupiškio rajono meras, Seimo narys Jonas Jarutis ir Kamajų Respublikos prezidentas Vytautas Vilys, o po viso to, Rokiškio rajono rašytojams buvo pristatytas konkursas.
Konkursas – tai neformaliojo literatūrinio ugdymo projektas, skatinantis Alės Rūtos kūrybos populiarinimą. Konkursas skelbiamas, prisimenant dvi neišskiriamas drauges rokiškėnes Ales, likimo nublokštas už Atlanto ir tapusias vienomis žymiausių moterų veikėjų Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių bendruomenėje ir Lietuvoje - mecenatę Aleksandrą Kalvėnaitę Kazickienę ir rašytoją Alę Rūtą – Eleną Viktoriją Nakaitę Arbačiauskienę/Arbienę. Konkurso tikslai – ugdyti literatūrinius gebėjimus, populiarinti esė žanrą, įprasminti rašytojos Alės Rūtos kūrybinį palikimą. Laimėtojai (dvejose amžiaus grupėse) gaus premijas - jauniems rašytojams iki 18 metų - 500 eurų, vyresniems rašytojams - 1000 eurų premija už geriausius rašinius (esė), kurių tema „Alės Rūtos darbų aktualumas lietuviams šiandieną“.
Kviečiame kurti, išlaisvinti savo  vidinius lobius, domėtis šia ypatinga Alės Rūtos asmenybe ir įtikinti, kad jos darbai mums, lietuviams, yra aktualūs.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video