Lailūnai pasitiko įnoringą pavasarį (0)

Publikuota: 2017-04-27 Kategorija: Kultūra
Lailūnai pasitiko įnoringą pavasarį
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Šaunioji Pelėda lailūniečius pakvietė bendrai dainai.

Jaukia švente Lailūnų ir Martynonių (Pandėlio sen.) žmonės pasitiko pavasarį. Tiesa, neprognozuojamas balandis gerokai pakoregavo šventės planus: penktadienį dosniai žarstė sniegą, šeštadienio rytą – lietų, todėl šventės „gaspadinės“ Kiškienės kiemelius, kuriuos lailūniečiai ruošė porą savaičių: priskynė karklų ir kitų dekoratyvinių augalų šakelių,kruopščiai jas merkė ir prižiūrėjo, pynė jų kompozicijas, teko pamiršti. Auksarankių mezginiai, nėriniai, pinti, iš karoliukų varstyti darbeliai buvo eksponuojami bendruomenės ir bibliotekos patalpose. Kad ir ankštokai, tačiau šeimyniškai susibūrę vienos aktyviausių rajono bendruomenių žmonės ne tik grožėjosi įspūdinga šventine programa, bet ir „mezgė oficialius diplomatinius santykius“ su Suvainiškio ir Kupiškio rajono Alizavos bendruomenėmis.

Į šventę Biržų rajono Kupreliškio, Kupiškio rajono Alizavos, Suvainiškio bei Sriubiškių (Pandėlio sen.) kaimo bendruomenės į šventę atvyko ne tuščiomis. Auksarankės siūlė nėrinius, mezginius, pintus, iš karoliukų suvertus kūrinius, gardžius kepinius, vaško dirbinius ar „Levandų ūkio“ produkciją.
Netrukus į šventinį koncertą gausų svečių būrį pakvietė Lailūnų bendruomenės sielomis vadinamos Regina Lukošiūnienė, Daiva Lukošiūnienė ir Rita Inčiūrienė. Lailūnai garsėja aktyvia kultūrine veikla: dainininkių ansamblis atliko sudėtingo repertuaro dainas: ir liaudiškus Velykų laikui skirtus lalavimus, ir populiariosios muzikos kūrinius. Vyresnieji kaimo žmonės žavėjo gražiais šokiais. Nuotaikingą debiutinį pasirodymą sukūrė Lailūnų ritminių šokių grupė. O patys mažiausieji, vedini Kiškienės, deklaravo eilėraštukus, palinkėjimus. Jaukios ir gražios šventės svarbiausias akcentas – kaip prisišaukti pavasarį. Padėti jį prisikviesti lailūniečiai prašė ir Seimo nario Raimundo Martinėlio. Jis pajuokavo, kad, deja, pavasariniai orai Seimui nepavaldūs. Seimo narys pasidžiaugė proga aplankyti šią šaunią ir aktyvią bendruomenę, kurios žmonių apsuptyje jaučiasi tarsi namuose.
Šventės pabaigoje visų dainininkų, šokėjų, deklamuotojų laukė staigmena – protingiausias Lailūnų paukštis Pelėda atskraidino krepšį dovanų. O šventės svečiai buvo apdovanoti Jūratės Balčiūnienės dovanomis: ryškiaspalviais nertais krepšeliais, kuriuose nutūpė velykiniai paukšteliai su margučiais.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video