Kunigas Andrius Šukys apie šv. Cecilijos šventę: „Geras idėjas reikia vogti“ (9)

Publikuota: 2017-11-23 Kategorija: Kultūra
Kunigas Andrius Šukys apie šv. Cecilijos šventę: „Geras idėjas reikia vogti“
„Rokiškio Sirena“ archyvo nuotr. / Jungtiniam Rokiškio dekanato parapijų chorui diriguoja Kamajų parapijos vargoninkė Vilma Steputaitienė.

Lapkričio 22-ąją rajono tikinčiuosius į Kamajus sukvietė pirmą kartą surengta šv. Cecilijos, vargonininkų ir choristų globėjos, šventė. Pilnutėlėje Kamajų bažnyčioje šv. Mišių, kurias aukojo Rokiškio dekanato dekanas Eimantas Novikas, Kamajų, Duokiškio ir Salų klebonas Andrius Šukys, Juodupės, Onuškio ir Lukštų klebonas Aivaras Kecorius bei Pandėlio, Panemunio ir Skapiškio klebonas Albertas Kasperavičius, giedojo Rokiškio rajono dekanato bažnyčių chorai. Šventės šeimininkų vardu sveikindamas susirinkusiuosius, kunigas A. Šukys apie šv. Cecilijos šventę sakė: „Geras idėjas reikia vogti“. Juolab kad tie, iš kurių idėja pavogta, nė trupučio nepyksta. Atvirkščiai – Utenos Dievo apvaizdos parapija, kuri šiemet šv. Cecilijos šventę rengė jau dešimtąjį kartą, siunčia nuoširdžiausius linkėjimus rokiškėnams giedotojams.

Net trys vargonininkai ir didžiulis jungtinis Rokiškio rajono parapijų choras kamajiškiams bei iš kitur atvykusiems tikintiesiems dovanojo įspūdingą šventę. Ją pradėjo tradicine giesme – „Pulkim ant kelių“. Po jos Kamajų bažnyčioje skambėjo ir tradicinės, ir modernesnės, rečiau girdimos giesmės. Parapijų chorai įvairūs: čia gieda ir moksleiviai, ir pensininkai, ir žinomi rajono žmonės. Žinoma, didžiąją chorų giedotojų dalį sudaro moterys, tačiau ir vyriškų balsų nestigo. Choristų gretose nemažai jaunų balsų.
Kaip suderinti kelių parapijų chorus taip, kad giesmės suskambėtų darniai? Kamajų parapijos vargonininkė Vilma Steputaitienė neslėpė: buvo neramu, ar pirmoji šv. Cecilijos šventė tikrai pavyks. Kokia svarbi ji buvo choristams, pamoksle prasitarė ir Rokiškio dekanato dekanas E. Novikas. Jis pasakojo, kad prieš šv. Mišias chorams repetuojant „Tėve mūsų“ į bažnyčią ankstėliau atėję tikintieji šią maldą išklausė stovėdami.
Šv. Cecilijos šventės proga Kamajų bažnyčios altorių papuošė jos simbolis – rožių vainikas. Dekanas E. Novikas tikintiesiems priminė kankinės šv. Cecilijos, gyvenusios III a. Romoje, istoriją. Jos šventė pradėjo populiarėti XVI a. Prancūzijoje, o dabar švenčiama visame katalikiškame pasaulyje kaip choristų ir vargonininkų šventė. O giedojimas šv. Mišiose yra labai svarbus. Tad cituodamas Evangeliją pagal Matą, dekanas E. Novikas teigė, kad choristai yra krikščionys, savo tikėjimo namą pastatę ant tvirtos uolos.
Kamajų parapija garsėja savo netradiciniu požiūriu į renginius, novatoriškomis idėjomis. Šventės šeimininkų vardu choristus sveikino, kaip pats juokavo, Kamajų respublikos Kamajų katedroje, klebonas A. Šukys. Jis neslėpė: šv. Cecilijos šventės idėją pasisavino iš Utenos Dievo apvaizdos parapijos, kur šiemet ji surengta jau dešimtąjį kartą. O dekanas E. Novikas, prieš palaimindamas šv. Mišių dalyvius, pranešė džiugią žinią: ir 2018 m. šv. Cecilijos šventė kvies rajono parapijų choristus draugėn. O štai kuri parapija priims svečius, buvo sprendžiama plojimais. Jų po lygiai sulaukė pasiūlytosios Pandėlio ir Juodupės parapijos. Tada, kaip sakė dekanas, šventės vietą nulėmė abėcėlė – kadangi Juodupės parapija pagal abėcėlę pirmesnė, tai kitų metų šventės šeimininku taps jos klebonas A. Kecorius ir šio miestelio bažnyčios choristai.
Po šv. Mišių giedotojai buvo pakviesti į Kamajų kavinę „Mix“ pasivaišinti ir pabendrauti.
„Rokiškio Sirenos“ inform.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video