Iškilo paminklas sušaudytai jaunai poetei ir jos šeimai (1)

Publikuota: 2017-08-28 Kategorija: Kultūra
Iškilo paminklas sušaudytai jaunai poetei ir jos šeimai
„Rokiškio Sirena“ / Šeštadieninės talkos dalyviai įsiamžino prie paminklo.

Matilda Olkinaitė turėjo šviesių perspektyvų tapti Lietuvos poezijos žvaigžde. Tačiau jos gyvenimas tetruko vos  19 metų ir užgeso 1941 m. Turdvario miške 2 km iki Kavoliškio. Čia vedamos iš Panemunėlio į Rokiškį buvo sušaudytos dvi žydų šeimos – Olkinai ir Jofės. Dabar jų atminimą galės pagerbti visi norintieji –  Turdvario miške (2 km už Kavoliškio į Panemunėlio pusę) savaitgalį iškilo paminklinis akmuo.

Kapavietės paieškos pagal vietos gyventojų pasakojimus vyko šių metų gegužę. Prisiminimai, nors prabėgo daugiau nei 70 metų, buvo gana tikslūs. Asociacijos „Rokiško teatras“ ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės 506-osios kuopos kariai apytiksliai surado kapo vietą. Kaip pasakojo spektaklio „Nutildytos mūzos“, skirto M. Olkinaitei ir jos šeimai atminti, režisierė Neringa Danienė, paminklinis akmuo stove ne kapavietės vietoje. Ji – gana sunkiai prieinamoje vietoje miške, ir norint šią vietą padaryti prieinamą lankytojams, tektų iškirsti ir išvalyti nemenką miško plotą. Tai užtruktų daug laiko, kainuotų nemažai lėšų ir pastangų.
Todėl paminklui vieta parinkta arčiau kelio. N. Danienė prasitarė, kad ir kapo tolesnių tyrinėjimų neatsisakoma: planuojama juos tęsti panaudojant specialią įrangą, leidžiančią skenuoti dirvožemį ir jame rasti judintos žemės plotus.
Matildos Olkinaitės atminimas bus įamžintas ir specialioje knygoje. Tai nebus pirmoji knyga, skirta poetei: jau išleisti jos prisiminimai apie Rokiškį.
Ką tik išklusio paminklo užrašus išgraviravo Igoris Skripka. Paminklinį akmenį į vietą penktadienį pastatė Rokiškio kaimiškosios seniūnijos darbininkai. Kaip pasakojo seniūnė Dalia Janulienė, pastatyti paminklą nebuvo lengva: jis netaisyklingos formos, todėl vis taikėsi nukrypti nuo postamento. Prie paminklo statymo darbų prisidėjo ir Panemunėlio seniūnijos žmonės.
Šeštadienį buvo kviečiami savanoriai į talką paminklo aplinkai tvarkyti. Darbo netrūko, tačiau entuziastų antplūdžio nebuvo. Į talką atėjo Rokiškio teatralai bei aktyvūs Panemunėlio krašto žmonės: skulptorius Vidmantas Zakarka, kultūros specialistė Audronė Šakalienė su dukra.
Kol vyrai vežė smėlį ir akmenis, juos dėliojo taisyklingo šešiakampio forma aplink paminklą, moterys ir jaunimas tvarkė pamiškę: grėbė lapus, rinko šiukšles. Darbus apsunkino tai, kad kelias dienas merkė lietus.
Buvo ne tik išvalytas priėjimas prie paminklo, bet ir jo aplinka: nupjovus kelis menkaverčius medelius ir krūmus, atsiskleidė visas paminklo ir jį supančios aplinkos grožis: atminimo ženklas pastatytas didžiulio ažuolo paunksnėje.
Netrukus Panemunėlio geležinkelio stotyje, netoli Olkinų namų bus atidengtas V. Zakarkos sukurtas koplytstulpis.
Šio koplytstulpio atidengimas numatytas rugsėjo viduryje.
„Rokiškio Sirenos“ inform.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video