Danguolės Raudonikienės kūrybos paroda „Po mėlynu dangum“- kvietimas į susitikimą su tėviške (2)

Publikuota: 2017-07-11 Kategorija: Kultūra
Danguolės Raudonikienės kūrybos paroda „Po mėlynu dangum“- kvietimas į susitikimą su tėviške
Rokiškio krašto muziejaus nuotr. / Tapytoja Danguolė Raudonikienė

„Po mėlynu dangum“ – taip vadinasi tapytojos Danguolės Raudonikienės retrospektyvinė kūrybos paroda. Šiltas, ramus dangus į jos paveikslus ateina iš vaikystės, praleistos Grubų kaime (Rokiškio r.). Grėsmingas, raudonais gaisrais nuspalvintas dangus primena tremties Sibire vargus ir kančias. Dar kitoks dangus lydi tapytoją laisvoje Lietuvoje, tolimose kelionėse.

Kaip ir daugelis naiviojo meno atstovų, Danguolė Raudonikienė tapybos ėmėsi jau brandžiame amžiuje, nors spalvų pasaulis viliojo nuo vaikystės. Tremtinė mergaitė piešė ir Sibire. Studijuoti dailės mokslus nebuvo galimybės. Ji, dar būdama tremtyje, baigė Irkutsko užsienio kalbų institutą. Grįžusi į Lietuvą, dirbo anglų kalbos vertėja, mokytoja.

Atskleisti savo individualybės savitumą, pajusti kūrybos džiaugsmą, sužinoti techninių tapybos paslapčių padėjo dalyvavimas dailės studijos „Paletė“ (vadovas Rimas Zigmas Bičiūnas) veikloje.

Nuo pat kūrybos pradžios tapytoją lydėjo pripažinimas ir sėkmė. 1987 m. sąjunginėje liaudies meno parodoje bronzos medaliu apdovanotas paveikslas „Žirgų lenktynės“. 2005 m. ji tapo respublikinės tautodailininkų tapybos darbų parodos konkurso A. Varno premijai laimėti laureate. 2010 m. I-ojoje M. Bičiūnienės vardo Lietuvos tautodailininkų primityvistų konkursinėje parodoje apdovanota prizu.

Menotyrininkė Nijolė Tumėnienė rašė: „Raudonikienė sugebėjo sukurti savitą meninį, prisiminimų dvasia persmelktą stilių, kuriam būdingi vizijos bruožai – gerokai apibendrintos formos, nepaprastai spalvingas, tamsokas ir ryškus koloritas, dekoratyvumas“.

Nuo 1990 m. tapytoja aktyvi Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė, 2006 m. jai suteiktas meno kūrėjo statusas. Jos personalinės parodos (per 20) surengtos ne tik Lietuvoje, bet ir Norvegijoje, JAV (Niujorke). Ši paroda – jau IV-oji gimtinėje. Grupinių parodų skaičius perkopė 60.

D. Raudonikienės tapybos darbų turi įsigiję įvairūs Lietuvos muziejai ir Suomijos nacionalinis tautodailės muziejus, jos paveikslais grožisi ir privatūs kolekcionieriai JAV, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Norvegijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Ruandoje.

Kiekviena D. Raudonikienės paroda kviečia lankytoją į susitikimą su tėviške, su jos sudvasinta gamta, žadinančia įvairiausius jausmus, džiaugsmą ir lengvą nostalgiją, svajones ir ilgesį to, kas praėjo, kviečia į susitikimą po mėlynu dangum.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video