Bibliotekos pašonėje – miesto paveldo paieškos (2)

Publikuota: 2017-12-06 Kategorija: Kultūra
Bibliotekos pašonėje – miesto paveldo paieškos
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. / Archeologiniai kasinėjimai prie Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos.

Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos renovacija stoja, nes prasidėjo archeologiniai kasinėjimai. Jie būtini, nes renovacijos metu numatytas statyti priestatas bei tiesiami inžineriniai tinklai yra Rokiškio istorinėje dalyje.

Renovacijos metu planuojama statyti maždaug 335 kv. m ploto priestatą, pakloti modernius inžinerius tinklus 1,5-2 m gylyje.

Archeologiniams tyrimams rajono savivaldybė spalio mėnesį paskelbė viešuosius pirkimus, pretendentai juos atlikti pasiūlymus teikė iki lapkričio 7-osios dienos. Kaip nurodoma archeologų pateiktoje paraiškoje Kultūros paveldo departamentui, kasinėjimai numatomas laikas – iki gruodžio 10 d. Kaip skelbta rajono tarybos posėdyje, tyrimai bus finansuoti iš rajono biudžeto. Detaliuosius archeologinius tyrimus planuojama atlikti apie 600 kv. m plote, kuris reikalingas priestato statybai ir inžinerinių tinklų tiesimui.

Tyrimų metu planuojamo priestato vietoje jau atidengti namo pamatai. Kaip archeologų komanda teigia Kultūros paveldo departamentui adresuotame aiškinamajame rašte, šie pamatai datuojami XIX a. pab. – XX a. I puse, galbūt iki XX a. 2 ketv. pabaigos. Tačiau 0,55-0,7 m gylyje, pasiektas piltinės kilmės archeologiškai vertingas kultūrinis sluoksnis, kuriuo storis – 5-35 cm. Kaip teigiama aiškinamajame rašte, ten galėjo būti supiltas gruntas iš dvarvietės, su galimai XVIII a. pab.-XIX a. pr. radiniais: raudonų plytų fragmentais, koklių, stiklų duženomis. Šių radinių tankis yra sąlyginai didelis. Todėl archeologiniai tyrimai yra reikalingi. Archeologai daro prielaidą, kad iš dvarvietės ar šalia jos esančių sklypų gruntas buvo vežamas į dabartinės bibliotekos vietą, nes šis sklypas buvo nuolatos užliejamas,netinkamas statybomis, ir atvežtu gruntu siekta paaukštinti sklypą.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video