Antroji savanorio Ruvino Būno premija – Neringai Danienei (0)

Publikuota: 2018-07-23 Kategorija: Kultūra
Antroji savanorio Ruvino Būno premija – Neringai Danienei
Rokiškio krašto muziejaus nuotr. / Ruvino Būno premija šiemet įteikta režisierei Neringai Danienei.

Šeštadienį Rokiškio krašto muziejuje iškilmingai įteikta antroji 1919-20 m. kario savanorio Ruvino Būno (1902-1920 m.) premija, skiriamaNepriklausomos Lietuvos tautinių mažumų istorijos ir kultūros paveldo tyrinėjimus, jų sklaidą visuomenėje, už veiklą įtvirtinant daugiakultūrės įvairovės suvokimą, už idėjų, brandinančių visuomenės pilietiškumą ir toleranciją, įgyvendinimą. Šiemet premija atiteko režisierei Neringai Danienei ne tik už ypatingą spektaklį „Nutildytos mūzos“, bet ir už kryptingą veiklą įamžinant poetės Matildos Olknaitės ir jos šeimos atminimą.

Ruvinas Būnas – žydų tautybės jaunuolis, kilęs iš Pasubatės kaimo. Lietuvai kovojant už Nepriklausomybę, jis tapo kariu savanoriu. 1920-aisiais jis paguldė galvą už Lietuvos laisvę viename svarbiausių mūšių – Giedraičių mūšyje. Jo palaikai ilsisi Ukmergės žydų kapinėse.
Premiją įsteigė organizacija „Prisimenant Litvakus, Inc“ atstovaujama Philip S. Shapiro (JAV) ir Rokiškio krašto muziejus. Pirmoji premija pernai įteikta Molėtų krašto muziejaus direktorei Viktorijai Kazlienei. Ji apdovanota už pernykščių atminties eitynių Molėtuose rengimą bei žydų paveldo puoselėjimą.
Režisierė N. Danienė su Rokiškio teatro kolektyvu pastatė įspūdingą spektaklį „Nutildytos mūzos“ apie talentingą Rokiškio krašto poetę Matildą Olkinaitę. Spektaklyje – jos eilės, dienoraščio ištraukos, amžininkų prisiminimai iki pat tos siaubingos 1941-ųjų vasaros, kai jaunoji poetė, jos šeima bei Jofių šeima buvo sušaudyti Šeduikiškio miške.
Rokiškio teatro žmonės jau pernai sutvarkė poetės žūties vietą, ją ženklina specialus paminklinis akmuo su užrašais lietuvių ir hebrajų kalbomis. Prieš tai buvo ieškoma šių šeimų palaidojimo tikslios vietos.
N. Danienė bei Rokiškio teatro kolektyvas daug nuveikė viešindami jaunosios poetės veiklą, jos atminimą.
Šiemet pagaliau išsipildė teatralų ir istorikų lūkesčiai detaliau patyrinėti Šeduikiškio mišką. Tam buvo skirti specialūs archeologiniai tyrimai: visą savaitę, Rokiškio rajone darbavosi mokslininkų ir studentų komanda iš JAV. Jų viešnagės tikslas neinvaziniais metodais (georadaro dėka) ištirti spėjamas dvi holokausto vietas: Sacharos miške, kur pagal liudininkų pasakojimus buvo nužudytos dvi žydų šeimos iš Panemunėlio, bei Trako-Pempiškio miške, kur buvo nužudyti 28 asmenys iš Svėdasų. Be minėtų vietų, taip pat buvo tyrinėjama Rokiškio senoji dvarvietė, Pandėlio žydų ritualinės pirties vieta, ieškoma buvusio šulinio prie Rokiškio burmistrijos, kur buvo sumestas Rokiškio miesto archyvas.
Tyrimams vadovavo prof. Richard Freund iš Hardfordo universiteto. Tyrimuose taip pat dalyvavo Prof. Philip Reeder iš Diukeino universiteto, prof. Harry Jol iš Viskonsino Eau Claire universiteto, JAV komisijos dėl Amerikos kultūros paveldo išsaugojimo užsienyje narė Joan E. Silber, bei devyni studentai.
Projekto kuratorius Lietuvoje dr. Romas Jarockis. Šių tyrimu metu buvo filmuojamas filmas apie Olkinų šeimos tragediją. Filmavimo grupei vadovavo dr. Susan Cardillo.
Preliminariais duomenimis, šių tyrimų metu buvo patvirtintos spėjamos holokausto vietos. Galutinai šį faktą bus galima patvirtinti gavus galutinius tyrimų rezultatus.
Rokiškio krašto
muziejaus ir
„Rokiškio Sirenos“ inform.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video